Łosoś z rusztu


Składniki:

80 dkg łososia - ja kupiłam łososia dzwonka
2 dkg masła
1 cytryna
sól - użyłam soli z tymiankiem
olej
czerwona suszona bazylia


Sposób przygotowania:

Rybę osolić, pozostawić na godzinę, osuszyć.
Masło wymieszać z bazylią i odrobiną soli.

Lekko posmarowac olejem każdy kawałek ryby oraz silnie rozgrzany ruszt, ułożyć nanim kawałki ryby, piec około 10 minut; w połowie pieczenia rybe obrócić i uważać by się nie przypaliła.

Gdy porcje ryby się zrumienią i będą miękkie zdejmujemy z rusztu, - ja dopiero teraz usuenłam kręgosłup bow upieczonej rybie robi się to bardzo łatwo - ułożyć na półmisku, na każde dzwonko położyć po kawałeczku masła, skropić sokiem z cytryny.

Obok ryby ułożyć resztę cytryny pokrojoną w plasterki lub cząstki.



Nie pamiętam kiedy jadałam łososia - zachciało mi się kupiłam przewertowałam "Kuchnię polską" i znalazłam prosty przepis na rybę.

Od siebie dodałam do masła odrobinę soli i czerwonej bazyli.

Powiem Wam łosoś tak przygotowany jest rewelacyjny, smaki są idelanie wyważone a ryba wyśmienita. Na stałe już zagości w moim menu.

łosoś z rusztu jest moją propozycją w ramach akcji "Gotowanie po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat sprawuje serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne