Łosoś z rusztuSkładniki: 80 dkg łososia - ja kupiłam łososia dzwonka 2 dkg masła 1 cytryna sól - użyłam soli z tymiankiem olej czerwona suszona bazylia |
Sposób przygotowania: Rybę osolić, pozostawić na godzinę, osuszyć. Masło wymieszać z bazylią i odrobiną soli. Lekko posmarowac olejem każdy kawałek ryby oraz silnie rozgrzany ruszt, ułożyć nanim kawałki ryby, piec około 10 minut; w połowie pieczenia rybe obrócić i uważać by się nie przypaliła. Gdy porcje ryby się zrumienią i będą miękkie zdejmujemy z rusztu, - ja dopiero teraz usuenłam kręgosłup bow upieczonej rybie robi się to bardzo łatwo - ułożyć na półmisku, na każde dzwonko położyć po kawałeczku masła, skropić sokiem z cytryny. Obok ryby ułożyć resztę cytryny pokrojoną w plasterki lub cząstki. Nie pamiętam kiedy jadałam łososia - zachciało mi się kupiłam przewertowałam "Kuchnię polską" i znalazłam prosty przepis na rybę. Od siebie dodałam do masła odrobinę soli i czerwonej bazyli. Powiem Wam łosoś tak przygotowany jest rewelacyjny, smaki są idelanie wyważone a ryba wyśmienita. Na stałe już zagości w moim menu. łosoś z rusztu jest moją propozycją w ramach akcji "Gotowanie po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat sprawuje serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne