Zrazy wieprzowe bite duszone


Składniki:

Zrazy wieprzowe bite duszone 70 dkg schabu lub szynki z kością
5 dkg tłuszczu
2 dkg mąki
5 dkg cebuli
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, usunąć kości. Pokrajać mięso w poprzek włokien w skośne plastry. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem i ukształtować okrągły płat grubości około 1 cm.

Opruszyć solą i mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano.

Przełożyć (w jednej warstwie) do rondla odpowiedniej wielkości, wlac tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrajaną w krązki cebulę.

Podlać 1/8 litra wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
Gdy mięso jest miękkie odsunąc na bok płyty, opruszyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą i piprzem, zagotować.

Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzić wodą. Podawać albo w rondlu w którym się dusiło albo na pólmisku, oblane sosem.

Zrazy można podawać w sosie pomidorowym, pieczarakowym z ziemniakami, kaszą gryczaną, perłową, surówką z warzyw.



Kolejny wspaniały przepis z mojej perełki kulinarnej "Kuchnia polska".

Dania jakie kiedyś robiły nasze mamy czy babcie wydają się takie proste ale są wyborne w smaku. W dzisiejszych czasach gdy mamy tak łatwy dostęp do wszelkich przypraw czy dodatków gotowanie wg. starych receptur wrtaca do łask.

To mnie bardzo cieszy bo najwyższy czas by ludzie zaczeli doceniać smak własnego chleba, własnego dżemu czy konfitury, jedzenia bez polepszaczy czy konserwantów.

Przyznam się ja sama kiedyś uzywałam sosów z torebki, kostek bulionowych ale teraz staram się uważniej patrzeć na to co jem ja i moja rodzina.

Ale wracając do zrazów sa przepyszne, zjedliśmy je z ogórkiem kiszonym i kaszą perłową.

Zrazy wiperzowe zgłaszam do akcji" Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.

A popołudniu zapraszam na deser - deser który jest moim najwiekszym odkryciem i totalnie mnie zaskoczył :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne