Tapioka zapiekana


Składniki:

Tapioka zapiekana 15 dkg tapioki
3 razy tyle mleka, ile wynosi objętość tapioki
4 dkg masła
sól
10 dkg cukru - dałam 5 dkg
3 jajka
sórka z pomarańczy lub cytryny - dałam skórkę z pomrańczy
1 łyżka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego - dodałam od siebie
1 łyżka plus 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
2 dkg masła do formy
2 dkg bułki tartej do formy
5 dkg cukru pudru


Sposób przygotowania:

Tapiokę rozkleić na mleku z dodatkiem 4 dkg masła, szcypty soli i cukru do smaku - dałam łyżeczkę cukru waniliowego z naturalną wanilią - gotować 20 minut.

Formę wysmarować 2 dkg masła, wyspać bułką tartą.

Ugotowaną tapiokę ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i 1 łyżką cukru waniliowego z naturalną wanilią, wymieszać z tapioką, skórką otartą z pomarańczy i na końcu pianą z białek.

Przełożyć do formy i zapiec. Ja zapiekałam w 180'C przez 35 minut.

Podawać posypaną cukrem pudrem - ja ją wyjełam z formy i odwróciłam na talerz a następnie posypałam cukrem pudrem.



Obiecałam przy poprzednim przepisie deser który mnie bardzo zaskoczył.

Muszę Wam powiedzieć ja tapiokę odkryłam dopiero w zeszłym roku i jakie było moje ogromne zdziwnienie gdy w "Kuchni polskiej" z 1974 roku zobaczyłam przepis na tapiokę zapiekaną.

Musiałam no musiałam ją zrobić i spróbować jak smakuje podana w tej formie.

I powiem Wam smakuje wyśmienicie to coś pomiędzy puddingiem a jakby sufletem. Najlepsza lekko ciepła :)

Można także ją przygotować w małych ramekinach - takich porcjach akurat dla jednej osoby.

Kuleczki tapioki nadają takiej chrupkości i przełamują smak.

Tapiokę zapiekaną zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a której patronuje serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne