Tapioka zapiekanaSkładniki: 15 dkg tapioki 3 razy tyle mleka, ile wynosi objętość tapioki 4 dkg masła sól 10 dkg cukru - dałam 5 dkg 3 jajka sórka z pomarańczy lub cytryny - dałam skórkę z pomrańczy 1 łyżka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego - dodałam od siebie 1 łyżka plus 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią 2 dkg masła do formy 2 dkg bułki tartej do formy 5 dkg cukru pudru |
Sposób przygotowania: Tapiokę rozkleić na mleku z dodatkiem 4 dkg masła, szcypty soli i cukru do smaku - dałam łyżeczkę cukru waniliowego z naturalną wanilią - gotować 20 minut. Formę wysmarować 2 dkg masła, wyspać bułką tartą. Ugotowaną tapiokę ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i 1 łyżką cukru waniliowego z naturalną wanilią, wymieszać z tapioką, skórką otartą z pomarańczy i na końcu pianą z białek. Przełożyć do formy i zapiec. Ja zapiekałam w 180'C przez 35 minut. Podawać posypaną cukrem pudrem - ja ją wyjełam z formy i odwróciłam na talerz a następnie posypałam cukrem pudrem. Obiecałam przy poprzednim przepisie deser który mnie bardzo zaskoczył. Muszę Wam powiedzieć ja tapiokę odkryłam dopiero w zeszłym roku i jakie było moje ogromne zdziwnienie gdy w "Kuchni polskiej" z 1974 roku zobaczyłam przepis na tapiokę zapiekaną. Musiałam no musiałam ją zrobić i spróbować jak smakuje podana w tej formie. I powiem Wam smakuje wyśmienicie to coś pomiędzy puddingiem a jakby sufletem. Najlepsza lekko ciepła :) Można także ją przygotować w małych ramekinach - takich porcjach akurat dla jednej osoby. Kuleczki tapioki nadają takiej chrupkości i przełamują smak. Tapiokę zapiekaną zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a której patronuje serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne