Zupa pomidorowa


Składniki:

Zupa pomidorowa 30 dkg mięsa z kością
20 dkg kości
25 dkg włoszczyzny
50 dkg pomidorów lub 10 dkg koncentratu pomidorowego - dałam koncentrat
2 dkg tłuszczu
1 1/2 litra wody
5 dkg cebuli
2 dkg tłuszczu
sól
cukier do smaku
pieprz świeżo zmielony
siekana natka lub koperek


Sposób przygotowania:

Opłukane kości z mięsem z kością zalać wodą, osolić, powoli gotować. Na dogotowaniu włożyć włoszczyznę, cebulą.

Pomidory opłukać, pokrajać, ugotować pod przykryciem w małej ilości wody z tłuszczem, przetrzeć, połaczyć z przecedzonym wywarem. Można zamiast pomidorów dodać konecentrat.

Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, dodać siekaną natkę pietruszki lub koperek i masło.



Prosta i klasyczna zupa pomidorowa - nie może jej zabraknąć w naszym polskim gotowaniu.

Lubię zupę pomidorową zarówno z makaronem jak i z ryżem. Musi być koniecznie bez śmietany :) i z pokrojoną marchewką.

Zupa ma piękny czerwony kolor - odrazu robi się cieplej.

Zupe pomidorową zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą partonat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne