Zupa pomidorowaSkładniki: 30 dkg mięsa z kością 20 dkg kości 25 dkg włoszczyzny 50 dkg pomidorów lub 10 dkg koncentratu pomidorowego - dałam koncentrat 2 dkg tłuszczu 1 1/2 litra wody 5 dkg cebuli 2 dkg tłuszczu sól cukier do smaku pieprz świeżo zmielony siekana natka lub koperek |
Sposób przygotowania: Opłukane kości z mięsem z kością zalać wodą, osolić, powoli gotować. Na dogotowaniu włożyć włoszczyznę, cebulą. Pomidory opłukać, pokrajać, ugotować pod przykryciem w małej ilości wody z tłuszczem, przetrzeć, połaczyć z przecedzonym wywarem. Można zamiast pomidorów dodać konecentrat. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, dodać siekaną natkę pietruszki lub koperek i masło. Prosta i klasyczna zupa pomidorowa - nie może jej zabraknąć w naszym polskim gotowaniu. Lubię zupę pomidorową zarówno z makaronem jak i z ryżem. Musi być koniecznie bez śmietany :) i z pokrojoną marchewką. Zupa ma piękny czerwony kolor - odrazu robi się cieplej. Zupe pomidorową zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą partonat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne