Racuszki z dyni


Składniki:

Racuszki z dyni 80 dkg dyni
4 dkg tłuszczu
15 dkg mąki
2-3 jajka
olej do smażenia
sól




Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z tłusczem. Dynie opłukać, obrać, wybrac pestki, zetrzeć na tarce do warzyw o grubych oczkach.

Utarte żółtka wymieszaać z dynią, mąką i pianą ubitą z białek, posolić.

Kłaść łyżką nieduże racuszki na rozgrzany tłuszcz na patelni, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Gorące układać na pólmisku. Podawać ze śmietaną lub sosem pomidorowym.



Uwielbiam dynię i to pod każdą postacią.

Przepis na te racuszki pochodzi z "Kuchni polskiej" - tylko ja go lekko zmodyfikowałam.

Ja doprawiłam ciasto sumakiem, nutmeg - to turecka gałka muszkatołowa oraz solą.

W książce były to racuszki na słodko - do ubitych żółtek dodawało się łyżeczkę cukru i podawało je ze śmietaną.

Racuszki zjedliśmy z sosem czosnkowym - połaczenie jak dla mie idelane. Słodycz racuszków dzięki dyni i wyrazisty sos z czosnkiem.

Racuszki z dyni są moją ostatnią propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne