Racuszki z dyniSkładniki: 80 dkg dyni 4 dkg tłuszczu 15 dkg mąki 2-3 jajka olej do smażenia sól |
Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z tłusczem. Dynie opłukać, obrać, wybrac pestki, zetrzeć na tarce do warzyw o grubych oczkach. Utarte żółtka wymieszaać z dynią, mąką i pianą ubitą z białek, posolić. Kłaść łyżką nieduże racuszki na rozgrzany tłuszcz na patelni, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gorące układać na pólmisku. Podawać ze śmietaną lub sosem pomidorowym. Uwielbiam dynię i to pod każdą postacią. Przepis na te racuszki pochodzi z "Kuchni polskiej" - tylko ja go lekko zmodyfikowałam. Ja doprawiłam ciasto sumakiem, nutmeg - to turecka gałka muszkatołowa oraz solą. W książce były to racuszki na słodko - do ubitych żółtek dodawało się łyżeczkę cukru i podawało je ze śmietaną. Racuszki zjedliśmy z sosem czosnkowym - połaczenie jak dla mie idelane. Słodycz racuszków dzięki dyni i wyrazisty sos z czosnkiem. Racuszki z dyni są moją ostatnią propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne