Rogaliki marchewkoweSkładniki: 200 g marchewki 1 kostka masła lub margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu smażone jabłka wymieszana z tartą różą na nadzienie cukier puder różany z syropem różanym na lukier |
Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej mąkę oraz cynamon. Siekamy masło lub margarynę i dodajemy do miski. Całość zagniatamy - w razie potrzeby możecie dosypać odrobinę mąki. Ciasto wałkujemy podsypując mąką na okręgi z których wycinamy trójkąty. Nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki. Rogaliki marchewkowe układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 30 minut. Cukier puder różany mieszamy z syropem i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ja dałam 2,5 łyżki cukru pudru i około 1 łyżkę syropu. Polewamy lukrem rogaliki. Pinkcake prowadząca bloga www.pinkcake.blox.pl... była Gospodynią pażdźiernikowej Cukierni. Zaproponowała dwa wypieki z warzywami - jeden zrobiłam było to przepyszne ciasto mocno czekoladowe z burakami. Niestety nie zdążyłam upiec drugiej jakże wspaniale się zapowiadającej się propozycji ale wiedziałam, że to nadrobię. Rogaliki marchewkowe są przepyszne, bardzo kruche a połączenie jabłka z różą jest idealne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne