Rogaliki marchewkowe


Składniki:

Rogaliki marchewkowe 200 g marchewki
1 kostka masła lub margaryny
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu

smażone jabłka wymieszana z tartą różą na nadzienie

cukier puder różany z syropem różanym na lukier


Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Dodajemy do niej mąkę oraz cynamon.

Siekamy masło lub margarynę i dodajemy do miski. Całość zagniatamy - w razie potrzeby możecie dosypać odrobinę mąki.

Ciasto wałkujemy podsypując mąką na okręgi z których wycinamy trójkąty.
Nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki.

Rogaliki marchewkowe układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 30 minut.

Cukier puder różany mieszamy z syropem i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ja dałam 2,5 łyżki cukru pudru i około 1 łyżkę syropu.
Polewamy lukrem rogaliki.



Pinkcake prowadząca bloga www.pinkcake.blox.pl... była Gospodynią pażdźiernikowej Cukierni.

Zaproponowała dwa wypieki z warzywami - jeden zrobiłam było to przepyszne ciasto mocno czekoladowe z burakami.

Niestety nie zdążyłam upiec drugiej jakże wspaniale się zapowiadającej się propozycji ale wiedziałam, że to nadrobię.

Rogaliki marchewkowe są przepyszne, bardzo kruche a połączenie jabłka z różą jest idealne.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne