Granola owocowa


Składniki:

Granola owocowa 1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki płatków jęczniennych
1/2 szklanki płatków orkiszowych
100 g orzechów ziemnych
100 g mixu tropikalnego - to suszone owoce z płatkami kokosowymi
30 g kandyzowanej truskawki
35 g suszonej żurawiny
7-8 suszonych moreli
1/4 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki słonecznika
100 ml soku pomarańczowego
40 g golden syrup - można zastąpić syropem klonowym lub miodem
50 g miodu z mniszka z cynamonem i wanilią


Sposób przygotowania:

W misce łączymy wszystkie rodzaje płatków z orzechami oraz słonecznikiem.

W garnku łaczymy sok z miodem i golden syrup - podgrzewamy by miód stał sie płynny.
Zalewamy ciepłą płynną mieszanką płatki i dokładnie całość mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy płatki. Rozkładamy w miarę równo i wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na około 25-30 minut.

W tym czasie kroimy na mniejsze kawałki: suszone morele, kandyzowane truskawki.
Łączmy pozostałe składniki w miseczce.

Wyjmujemy płatki z piekarnika, lekko studzimy i dodajemy mieszankę owocową.
Dokładnie mieszamy a gdy całkowicie ostygnie przekładamy do szczelnego słoika.



Bardzo lubię granole i robię ja sama - nie kupuję gotowych mieszanek w sklepie.
Robiąc granolę sama wiem co w niej jest i mam taką na jaką mam akurat ochotę.

Tym razem zachciało mi się granoli owocowej takiej mocno owocowej z orzechami ziemnymi.

Granola wyszła przepyszna - najbardziej mi smakuje z zimnym jogurtem naturalnym bez cukru.

Granolę owocową zgłaszam do wspaniałej akcji "Orzechowy tydzień" którą organizuje Ela z bloga www.mybestfood.blogspot.com.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne