Granola owocowaSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków żytnich 1/2 szklanki płatków jęczniennych 1/2 szklanki płatków orkiszowych 100 g orzechów ziemnych 100 g mixu tropikalnego - to suszone owoce z płatkami kokosowymi 30 g kandyzowanej truskawki 35 g suszonej żurawiny 7-8 suszonych moreli 1/4 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki słonecznika 100 ml soku pomarańczowego 40 g golden syrup - można zastąpić syropem klonowym lub miodem 50 g miodu z mniszka z cynamonem i wanilią |
Sposób przygotowania: W misce łączymy wszystkie rodzaje płatków z orzechami oraz słonecznikiem. W garnku łaczymy sok z miodem i golden syrup - podgrzewamy by miód stał sie płynny. Zalewamy ciepłą płynną mieszanką płatki i dokładnie całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy płatki. Rozkładamy w miarę równo i wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na około 25-30 minut. W tym czasie kroimy na mniejsze kawałki: suszone morele, kandyzowane truskawki. Łączmy pozostałe składniki w miseczce. Wyjmujemy płatki z piekarnika, lekko studzimy i dodajemy mieszankę owocową. Dokładnie mieszamy a gdy całkowicie ostygnie przekładamy do szczelnego słoika. Bardzo lubię granole i robię ja sama - nie kupuję gotowych mieszanek w sklepie. Robiąc granolę sama wiem co w niej jest i mam taką na jaką mam akurat ochotę. Tym razem zachciało mi się granoli owocowej takiej mocno owocowej z orzechami ziemnymi. Granola wyszła przepyszna - najbardziej mi smakuje z zimnym jogurtem naturalnym bez cukru. Granolę owocową zgłaszam do wspaniałej akcji "Orzechowy tydzień" którą organizuje Ela z bloga www.mybestfood.blogspot.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne