Chrupi±cy chleb włoski - Crusty Italian BreadSkładniki: 3 szklanki m±ki pszennej 1/4 łyżeczki drożdzy instant - dałam 3 g ¶wieżych drożdzy 1 i 1/4 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej 2 łyżki ¶wiezych ziół - ja dałam w sumie 1,5 łyżki tymianku, rozmarynu i oregano oraz trochę czosnku |
Sposób przygotowania: W dużej misce łaczymy m±kę z sol±. Drożdze rozpuszczamy w wodzie - gdy mamy drożdze suche dodajemy je do m±ki. Wlewamy płynne składniki do suchych. Wyrabiamy łyżk± aż ciasto chlebowe będzie lepkie i zwarte. Przykrywamy foli± i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto ma mieć sporo b±belków na powierzchni. Posypujemy blat obficie m±k± i wyjmujemy ciasto z miski. Będzie do¶ć lepkie. Dodajemy zioła i wyrabiamy aż nie bedzie się lepiło do r±k. Posypujemy ¶ciereczke obficie m±k±, przekładamy cisto chlebowe i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 220'C - ja nagrzałam go razem z kamieniem do pieczenia chleba. Przekładamy chleb na kamień, przykrywamy foli± aluminiow± i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmnijeszamy temperaturę do 200'C i dopiekamy chleb około 15 minut. Studzimy na kratce. Przepis na ten chleb zobaczyłam u Alivei z bloga www.alicja-w-kuchni.blogspot.com... dawno temu. Wiedziałam, że muszę go upiec bo dodatek ziół bardzo mi sie podobał. Tym razem pieczenie chleba było wyj±tkowe. Wyj±tkowe bo razem z Malwink± z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com. Malwinka jest dla mnie jak Siostra której nie miałam do tej pory - Kochana bardzo się cieszę, że dane nam było spotkać się i poznać bo Jeste¶ wspaniał±, ciepł± i pozytywnie zakręcon± Kobiet±. Buziak :* Chleb jest rustykalny w swoim wygl±dzie, pachnie rewelacyjnie i wspaniale smakuje. Chrupiu±cy chleb włoski dedykuję mojej towarzyszce z wspólnego pieczenia chleba - Malwince. Malwinko życzę Ci wielu wspaniałych i pysznych bochenków. Chleb ten wg. przepisu upiekła także Zemfiroczka - cieszę się bardzo, że posmakował http://belkoty.blogspot.com/2010/11/s... ku.html [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne