Chrupi±cy chleb włoski - Crusty Italian Bread


Składniki:

3 szklanki m±ki pszennej
1/4 łyżeczki drożdzy instant - dałam 3 g ¶wieżych drożdzy
1 i 1/4 łyżeczki soli
1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej
2 łyżki ¶wiezych ziół - ja dałam w sumie 1,5 łyżki tymianku, rozmarynu i oregano oraz trochę czosnku


Sposób przygotowania:

W dużej misce łaczymy m±kę z sol±. Drożdze rozpuszczamy w wodzie - gdy mamy drożdze suche dodajemy je do m±ki.
Wlewamy płynne składniki do suchych.

Wyrabiamy łyżk± aż ciasto chlebowe będzie lepkie i zwarte. Przykrywamy foli± i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto ma mieć sporo b±belków na powierzchni. Posypujemy blat obficie m±k± i wyjmujemy ciasto z miski. Będzie do¶ć lepkie.

Dodajemy zioła i wyrabiamy aż nie bedzie się lepiło do r±k. Posypujemy ¶ciereczke obficie m±k±, przekładamy cisto chlebowe i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.

Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 220'C - ja nagrzałam go razem z kamieniem do pieczenia chleba.

Przekładamy chleb na kamień, przykrywamy foli± aluminiow± i pieczemy 30 minut.
Po tym czasie zmnijeszamy temperaturę do 200'C i dopiekamy chleb około 15 minut.

Studzimy na kratce.



Przepis na ten chleb zobaczyłam u Alivei z bloga www.alicja-w-kuchni.blogspot.com... dawno temu. Wiedziałam, że muszę go upiec bo dodatek ziół bardzo mi sie podobał.

Tym razem pieczenie chleba było wyj±tkowe. Wyj±tkowe bo razem z Malwink± z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com.

Malwinka jest dla mnie jak Siostra której nie miałam do tej pory - Kochana bardzo się cieszę, że dane nam było spotkać się i poznać bo Jeste¶ wspaniał±, ciepł± i pozytywnie zakręcon± Kobiet±. Buziak :*

Chleb jest rustykalny w swoim wygl±dzie, pachnie rewelacyjnie i wspaniale smakuje.

Chrupiu±cy chleb włoski dedykuję mojej towarzyszce z wspólnego pieczenia chleba - Malwince.

Malwinko życzę Ci wielu wspaniałych i pysznych bochenków.


Chleb ten wg. przepisu upiekła także Zemfiroczka - cieszę się bardzo, że posmakował
http://belkoty.blogspot.com/2010/11/s... ku.html


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne