Nadziewane kieszonki z kurczaka we włoskim styluSkładniki: 2 połówki filetu z kurczaka domowa przyprawa do kurczaka zioła dr.Kadysza Basilicata zioła Italii sól 6 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 50-75 ml oliwy z oliwek 4 plastreki sera żółtego 4 plastry szynki parmeńskiej |
Sposób przygotowania: Filety z kurczaka rozcinamy wzdłóż na pół - ale tak nie do końca. Nacieramy z każdej strony przyprawą do kurczaka, ziołami Italii i solą. Odstawiamy do lodówki na cała noc lub kilka godzin. Suszone pomidory wkładamy do słoika, dodajemy pokrojony w plastreki ząbek czosnku, zioła prowansalskie i rozmaryn. W garnuszku podgrzewamy oliwę i zalewamy nia pomidory z iołami. Zakrecamy i odstawiamy na cała noc by pomidorki przeszły aromatem. Na połówkę filetu z kurczaka układamy dopasowany kawałek sera żółtego, na niego po trzy wyjęte z oliwy suszone pomidorki i przykrywamy serem żółtym. Przykrywamy drugą częścią mięsa i dobrze dociskamy. Smażymy na małym ogniu na patelni grilowej z obu stron. Na sam koniec owijamy każdego fileta dwoma plastrami szynki parmeńskiej i jeszcze chwilę smażymy. Lubię wymyślać przeróżne wariacje na temat cordon bleu - dają nam tyle możliwości ile nam nasza fantazja podpowie. Nadziewane kieszonki z kurczka we włoskim stylu robiłam już jakiś czas temu na rodzinną uroczystość. Ale uwierzcie mi nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem na spokojnie przygotowałam i zrobiłam zdjęcia. Kieszonki sa przepyszne, mięso jest soczyste i aromatyczne. Polecam Wam bo jestem pewna, iż takim daniem zadowolicie nie jedno podniebienie. Ja zjadałam kieszonki z kurczka z surówką colesław którą uwielbiam. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne