Nadziewane kieszonki z kurczaka we włoskim stylu


Składniki:

2 połówki filetu z kurczaka
domowa przyprawa do kurczaka
zioła dr.Kadysza Basilicata zioła Italii
sól

6 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
50-75 ml oliwy z oliwek

4 plastreki sera żółtego
4 plastry szynki parmeńskiej





Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka rozcinamy wzdłóż na pół - ale tak nie do końca. Nacieramy z każdej strony przyprawą do kurczaka, ziołami Italii i solą.
Odstawiamy do lodówki na cała noc lub kilka godzin.

Suszone pomidory wkładamy do słoika, dodajemy pokrojony w plastreki ząbek czosnku, zioła prowansalskie i rozmaryn.

W garnuszku podgrzewamy oliwę i zalewamy nia pomidory z iołami. Zakrecamy i odstawiamy na cała noc by pomidorki przeszły aromatem.

Na połówkę filetu z kurczaka układamy dopasowany kawałek sera żółtego, na niego po trzy wyjęte z oliwy suszone pomidorki i przykrywamy serem żółtym.
Przykrywamy drugą częścią mięsa i dobrze dociskamy.

Smażymy na małym ogniu na patelni grilowej z obu stron.
Na sam koniec owijamy każdego fileta dwoma plastrami szynki parmeńskiej i jeszcze chwilę smażymy.



Lubię wymyślać przeróżne wariacje na temat cordon bleu - dają nam tyle możliwości ile nam nasza fantazja podpowie.

Nadziewane kieszonki z kurczka we włoskim stylu robiłam już jakiś czas temu na rodzinną uroczystość. Ale uwierzcie mi nie zdążyłam zrobić zdjęć.

Tym razem na spokojnie przygotowałam i zrobiłam zdjęcia.
Kieszonki sa przepyszne, mięso jest soczyste i aromatyczne.

Polecam Wam bo jestem pewna, iż takim daniem zadowolicie nie jedno podniebienie.

Ja zjadałam kieszonki z kurczka z surówką colesław którą uwielbiam.






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne