Kotlety z kalafiora z sosem pestoSkładniki: ![]() 2 plastry sera feta 6 plasterków sera żółtego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko bułka tarta sól pieprz ziołowy ostra papryka curry Sos pesto 4 łyżki gęstego greckiego jogurtu 1 łyżka śmietany sól 2-3 łyżeczki zielonego pesto płatki kukurydziane do panierowania |
Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w wodzie z solą i odrobina cukru - kalafior ma być lekko twardy. Na tarce o dużych oczkach trzemy kalafiora, fetę kroimy w średnią kostkę a ser żółty w drobną kosteczkę. Dodajemy dobrze odciśniętą namoczona bułkę, jajko, natkę, i wyrabiamy. Soprawiamy solą, pieprzem, ostrą paryką i curry. Gdyby masa była ciut za rzadka dosypujemy bułkę tartą. Formujemy owalne kotleciki które panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wszystkie składniki sosu pesto łączymy razem i dokładnie mieszamy. Kotlety smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron. Układamy na talerzu, na każdy kładziemy po kleksie sosu. Moja rodzina bardzo lubi te kotlety. Są proste w przygotowaniu a panierka z płatków kukurydzianych nadaje im wspaniałej chrupkości. Robię także podobne kotlety z brokuła - oba rodzaje są pyszne. Możecie podać do nich sos jaki lubicie - ja zrobiłam sos pesto a to dlatego iż zostało mi dokładnie tyle pesto ile jest w przepisie. Za mało by dodać je do makaronu ale do sosu idelana ilość. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne