Kotlety z kalafiora z sosem pesto


Składniki:

Kotlety z kalafiora z sosem pesto 1/3 całego kalafiora
2 plastry sera feta
6 plasterków sera żółtego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 bułka namoczona w mleku
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
ostra papryka
curry

Sos pesto
4 łyżki gęstego greckiego jogurtu
1 łyżka śmietany
sól
2-3 łyżeczki zielonego pesto

płatki kukurydziane do panierowania


Sposób przygotowania:

Kalafiora gotujemy w wodzie z solą i odrobina cukru - kalafior ma być lekko twardy.

Na tarce o dużych oczkach trzemy kalafiora, fetę kroimy w średnią kostkę a ser żółty w drobną kosteczkę.

Dodajemy dobrze odciśniętą namoczona bułkę, jajko, natkę, i wyrabiamy.
Soprawiamy solą, pieprzem, ostrą paryką i curry.

Gdyby masa była ciut za rzadka dosypujemy bułkę tartą.
Formujemy owalne kotleciki które panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Wszystkie składniki sosu pesto łączymy razem i dokładnie mieszamy.
Kotlety smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.

Układamy na talerzu, na każdy kładziemy po kleksie sosu.



Moja rodzina bardzo lubi te kotlety. Są proste w przygotowaniu a panierka z płatków kukurydzianych nadaje im wspaniałej chrupkości.

Robię także podobne kotlety z brokuła - oba rodzaje są pyszne.

Możecie podać do nich sos jaki lubicie - ja zrobiłam sos pesto a to dlatego iż zostało mi dokładnie tyle pesto ile jest w przepisie. Za mało by dodać je do makaronu ale do sosu idelana ilość.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne