Chrupi±cy wieniec Weekendowa Piekarnia 93


Składniki:

13 g ¶wieżych drożdży
300 ml wody
1 łyżeczka soli
60 m±ki pszennej grahama 1850 - ja się pomyliłam i dałam żytni± razow± 2000 wymieszan± pół na pół z żytni± 720
420 g m±ki pszennej chlebowej 550
woda do posmarowania


Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do miski. Wodę podgrzewamy do 37'C - ja zrobiłam to na oko.
Wlewamy troche wody i rozpuszczamy w niej drożdze, nastepnie dodajemy resztę wody i sól.

Dodajemy stopniowo obie m±ki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykrywamy sczelnie miskę foli± i odstawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny do wyrastania lub wkładamy na cał± noc do lodówki.

Na stolnicy posypanej m±k± wałkujemy ciasto na prostok±t o wymiarach około 25x50 cm. Zwijamy ciasto jak roladę.

Przekładamy na blachę wyłożon± papierem do pieczenia zlepiaj±c brzegi tak by powstał wieniec.
Odstawiamy nie przykryty wieniec do ponownego wyrastania w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Piekarnik rozgzrewamy do 245'C, nacinamy równomiernie wieniec w o¶miu miejscach.

Wkładamy do piekarnika na 20 minut, po tym czasie smarujemy wod± i wył±czamy piekarnik.

Zostawiamy w nim wieniec na kolejne 20-25 minut by skórka stał się chrupi±ca.

Po wyci±gnięciu z piekarnika studzimy na kratce do pieczenia.



Gospodyni tego wydania Weekendowej Piekarni jest moja imienniczka Ewelina która prowadzi bloga www.lubietogotowanie.blogspot.pl.

Zaproponowała dwie propozycje które bardzo mi się spodobały i obie mam zamiar upiec.

Na pierwszy strzał poszedł wieniec - niestety w zwi±zku z moimi problemami (brat miał wypadek) pomyliłam m±ki ale i tak wieniec wyszedł pyszny.

Upiekłam go z połowy porcji bo dzisiaj piekę drug± propozycję czyli chleb polski od Tatter.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne