Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93Składniki: 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego 130% hydracji 550 g m±ki pszennej chlebowej 50 g m±ki pszennej razowej - dałam 50 g otębów pszennych 1 łyżka soli 300 g letniej wody 2 łyżeczki kminku - dałam zmielonego opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łaczymy w misce a nastepnie zagniatamy gładkie i spężyste ciasto. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 2-2,5 godziny składaj±c w tym czsie ciasto 2-3 razy. Formujemy okragły bochenek, przekładamy do kosza i zostawiamy do ponownego wyrastania na 1-1,5 godziny. Gdy dodali¶my drożdze chleb wyrasta krócej gdy pieczemy na samym zakwasie cheb bedzie wyrastał dłużej. Pieczemy w par± w piecu nagrzanym do 260'C przez 10 minut - ja piekłam w temperaturze 245'C i na kamieniu. Następnie obniżamy temperaturę do 230'C i dopiekamy chleb jeszcze 20-25 minut. Studzimy na kratce. Jak pisałam wczoraj upiekłam i drug± propozycję z Weekendowej Piekarni. Gospodyni Ewelinie z bloga www.lubietogotowanie.blogspot.com... dziękuję za wspaniałe propozycje i obie jakże smaczne. Chleb nie sprawiał mi wcele kłopotów - ciasto ładnie się wyrabiało, wyrastało i formowało. Nie miałam też problemu przekładaj±c wyro¶niety chleb na kamień. Chleb jest przepyszny i jak nie lubie kminku to dzieki własnemu pieczywu powoli powoli zaczynam się do niego prezkonywać. Dodaję narazie mielony kminek ale kto wie może z czasem będę dodawała cały. Kto wie [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne