Ruskie pierogi Pierogarnia Listopad


Składniki:

Ruskie pierogi Pierogarnia Listopad Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
1 jajko
3/5 szklanki ciepłej wody
sól

Farsz:
250 g ścisłego twarogu
3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 cebula
olej
przyprawa maggi - nie dałam
pieprz i sól

szynka wędzona


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i mielimy razem z serem. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju na złoto - ja dodałam do niej jeszcze parę plasterków szynki pokrojonej w drobną kosteczkę.

Mieszamy wszytsko razem i doprawiamy solą, pieprzem - ja dodałam jeszcze troszeczkę sumaku. Farsz ma mieć wyrazisty smak.

Składniki ciasta zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Wałkujemy i wycinamy kółka o wielkości jaką lubimy.

Na każde nakładamy porcje farszu i sklejamy.
Wrzucamy na osolony wrzątek - dodajemy łyżeczkę oleju do wody.
Gotujemy do momentu wypłynięcia.

Ja podałam pierogi z podsmażoną cebulką i szyneczką.



W tym miesiący Usagi z bloga www.wkuchniusagi.pl... zaproponowała w ramach Pierogarni ruskie pierogi.

Lubi je cała moja rodzina więc z wielką ochotą przystąpiłam do ich robienia. Lubię robić pierogi - zauważyłam u siebie pewien schemat gdy coś mie trapi robię pierogi.

Nie wiem może takie systematycznie powtarzane czynności wpłaywają na mnie kojąco - coś w tym jest.

Ale wracając do pierogów - wyszły bardzo dobre, tylko ja zrobiłam farsz z połowy porcji i było go kaurta na całą porcję ciasta.

Usagi dziękuję za Pierogarnię i wspaniały przepis.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne