Ruskie pierogi Pierogarnia ListopadSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 3/5 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 250 g ścisłego twarogu 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula olej przyprawa maggi - nie dałam pieprz i sól szynka wędzona |
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i mielimy razem z serem. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju na złoto - ja dodałam do niej jeszcze parę plasterków szynki pokrojonej w drobną kosteczkę. Mieszamy wszytsko razem i doprawiamy solą, pieprzem - ja dodałam jeszcze troszeczkę sumaku. Farsz ma mieć wyrazisty smak. Składniki ciasta zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy i wycinamy kółka o wielkości jaką lubimy. Na każde nakładamy porcje farszu i sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek - dodajemy łyżeczkę oleju do wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia. Ja podałam pierogi z podsmażoną cebulką i szyneczką. W tym miesiący Usagi z bloga www.wkuchniusagi.pl... zaproponowała w ramach Pierogarni ruskie pierogi. Lubi je cała moja rodzina więc z wielką ochotą przystąpiłam do ich robienia. Lubię robić pierogi - zauważyłam u siebie pewien schemat gdy coś mie trapi robię pierogi. Nie wiem może takie systematycznie powtarzane czynności wpłaywają na mnie kojąco - coś w tym jest. Ale wracając do pierogów - wyszły bardzo dobre, tylko ja zrobiłam farsz z połowy porcji i było go kaurta na całą porcję ciasta. Usagi dziękuję za Pierogarnię i wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne