Cheeseburgery domowe i najlepsze bułki hamburgeroweSkładniki: Bułki 3/4 szklanki mleka 2 łyżki roztopionego masła 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki cukru 10 g świeżych drożdzy 1 jajko 2,5 szklanki mąki 1 żółtko i 1 łyżka mleka- do posmarowania bułeczek 1/4 łyżeczki słodu 2 łyżeczki otrębów pszennych Cheeseburgery 60 dkg mięsa mielonego z łopatki sól świeżo zmielony czarny pieprz czosnek granulowany przyprawa kofta spice mix - niekoniecznie można dodać zamiast niej paprykę słodką i ostrą 1 łyżka granulowanej cebuli ser żółty sos czosnkowy ketchup sałata ogórek kiszony |
Sposób przygotowania: W misce mieszamy ostudzoe masło, mleko, cukier i drożdze. Odstawiamy na 10 minut. Wbiajmy jajko, połowę mąki i sól. Wyrabiamy dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto az będzie gładkie, elastycznie i nie lepiące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie formujemy 8 bułek, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia - dobrze je przy tym spłaszczając ręką. Odstawiamy je do wyrastania na 45 minut przykryte ściereczką. Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy sezamem - ja zapomniałam. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'c przez 15 minut. Mięso doprawiamy solą, czosnkiem, przyprawą kofta mix spice oraz solą. Dodajemy granulowaną cebulę i dobrze wyrabiamy. Formujemy sześć płaskich koteltów i smażymy z obu stron na brązowo. Gdy obrucimy je na drugą stronę to na każdego znich kładziemy plasterek sera żółtego. Teraz składamy naszego chesseburgera- rozcinamy bułki i dół smarujemy sosem czosnkowym. Kładziemy sałaty, cheeseburgera, plasterki ogórka i górę polewamy ketchupem. Przykrywamy górną częścią bułki. Domowe cheeseburgery chciałam zrobić od dawna. Po mojej rozmowie z Malwinką która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... postanowiłam skorzystać z Jej przepisu na bułki hmaburgerowe. Bułki wyszły rewelacyjen muszę przyznać iż jest to najlepszy przepis na takie bułki i ja już innego nie mam zamiaru szukać. Dziękuję Malwinko:) Cheeseburgery natomisat wyszły pyszne, każdy je jadł z takimi dodatkami jakie lubi - ja zamiast sosu czosnkowego na spód dodałam sobie zgnieciona avocado. No pyszności :) - polecam Wam [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne