Cheeseburgery domowe i najlepsze bułki hamburgerowe


Składniki:

Bułki
3/4 szklanki mleka
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
10 g świeżych drożdzy
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1 żółtko i 1 łyżka mleka- do posmarowania bułeczek
1/4 łyżeczki słodu
2 łyżeczki otrębów pszennych

Cheeseburgery
60 dkg mięsa mielonego z łopatki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek granulowany
przyprawa kofta spice mix - niekoniecznie można dodać zamiast niej paprykę słodką i ostrą
1 łyżka granulowanej cebuli

ser żółty
sos czosnkowy
ketchup
sałata
ogórek kiszony




Sposób przygotowania:

W misce mieszamy ostudzoe masło, mleko, cukier i drożdze. Odstawiamy na 10 minut.

Wbiajmy jajko, połowę mąki i sól. Wyrabiamy dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto az będzie gładkie, elastycznie i nie lepiące.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie formujemy 8 bułek, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia - dobrze je przy tym spłaszczając ręką.

Odstawiamy je do wyrastania na 45 minut przykryte ściereczką.
Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy sezamem - ja zapomniałam.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'c przez 15 minut.

Mięso doprawiamy solą, czosnkiem, przyprawą kofta mix spice oraz solą. Dodajemy granulowaną cebulę i dobrze wyrabiamy.

Formujemy sześć płaskich koteltów i smażymy z obu stron na brązowo. Gdy obrucimy je na drugą stronę to na każdego znich kładziemy plasterek sera żółtego.

Teraz składamy naszego chesseburgera- rozcinamy bułki i dół smarujemy sosem czosnkowym. Kładziemy sałaty, cheeseburgera, plasterki ogórka i górę polewamy ketchupem.

Przykrywamy górną częścią bułki.



Domowe cheeseburgery chciałam zrobić od dawna. Po mojej rozmowie z Malwinką która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... postanowiłam skorzystać z Jej przepisu na bułki hmaburgerowe.

Bułki wyszły rewelacyjen muszę przyznać iż jest to najlepszy przepis na takie bułki i ja już innego nie mam zamiaru szukać.
Dziękuję Malwinko:)

Cheeseburgery natomisat wyszły pyszne, każdy je jadł z takimi dodatkami jakie lubi - ja zamiast sosu czosnkowego na spód dodałam sobie zgnieciona avocado.

No pyszności :) - polecam Wam





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne