Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94Składniki: Zaczyn 150 g mąki pszennej chlebowej 100g wody 5 g świeżych drożdzy 1/4 łyżeczki soli Ciasto właściwe 350 g mąki pszennej chlebowej 190 g wody 30 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 12 g świeżych droźdzy 3/4 łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i przekładamy do miski. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Do zaczynu wlewamy wodę, dokładnie mieszamy razem z świeżymy drożdzami. Dodajemy mąkę oraz olej. Wyrabiamy przez 4 minuty na prędkości 1 (ja robiłam to w mikserez Kitchen Aid) czyli wolno a następnie dodajemy sól i wyrabiamy ponownie - tym razem 6 minut na prędkości większej czyli na 2. Można takze wyrabiać ręcznie. Ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia na godzinę 0 w połowie czasu składamy. Ciasto po wyrośnięcie przekładamy na blat i dzielimy na 6 części. Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut by odpoczeło. Z każdej kulki formujemy bułeczkę którą układamy na papierze do pieczenia na blaszce - jedna obok drugiej tworząc długi chlebek. Bułeczki mają się lekko stykać ze sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 230'C. Bochenek nacinamy na głebokośc około 2 cm i przekładamy na blachę. Pieczemy w dolnej części piekarnika z parą przez 10 minut, następnie uchylami drzwiczki by para uszła. Zamykamy je i zmiejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy chlebek przez 20-25 minut. Gopsodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Iv z bloga www.ko-ko-ko.blogspot.com... wybrała wspaniałe wyglądający szwajcarski chlebek długi a długi :) Ciasto nie sprawa nawet najmniejszych kłopotów idelanie się wyrabia i formuje. Chlebek bardzo nam smakował a jak pieknie pachnie cudownie poprpstu - ale wiecie ja to uwielbiam zapach świeżego swojego pieczywa. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne