Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94


Składniki:

Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94 Zaczyn
150 g mąki pszennej chlebowej
100g wody
5 g świeżych drożdzy
1/4 łyżeczki soli

Ciasto właściwe
350 g mąki pszennej chlebowej
190 g wody
30 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
12 g świeżych droźdzy
3/4 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i przekładamy do miski. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na całą noc.

Do zaczynu wlewamy wodę, dokładnie mieszamy razem z świeżymy drożdzami.
Dodajemy mąkę oraz olej.

Wyrabiamy przez 4 minuty na prędkości 1 (ja robiłam to w mikserez Kitchen Aid) czyli wolno a następnie dodajemy sól i wyrabiamy ponownie - tym razem 6 minut na prędkości większej czyli na 2. Można takze wyrabiać ręcznie.

Ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia na godzinę 0 w połowie czasu składamy.

Ciasto po wyrośnięcie przekładamy na blat i dzielimy na 6 części. Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut by odpoczeło.

Z każdej kulki formujemy bułeczkę którą układamy na papierze do pieczenia na blaszce - jedna obok drugiej tworząc długi chlebek. Bułeczki mają się lekko stykać ze sobą.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 230'C.
Bochenek nacinamy na głebokośc około 2 cm i przekładamy na blachę.

Pieczemy w dolnej części piekarnika z parą przez 10 minut, następnie uchylami drzwiczki by para uszła.

Zamykamy je i zmiejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy chlebek przez 20-25 minut.



Gopsodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Iv z bloga www.ko-ko-ko.blogspot.com... wybrała wspaniałe wyglądający szwajcarski chlebek długi a długi :)

Ciasto nie sprawa nawet najmniejszych kłopotów idelanie się wyrabia i formuje.

Chlebek bardzo nam smakował a jak pieknie pachnie cudownie poprpstu - ale wiecie ja to uwielbiam zapach świeżego swojego pieczywa.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne