Makaron cytrynowy z grilowanym łososiem i kaparami


Składniki:

1 dzwonko łososia
sól z rozmarynem
świeżo zmielony pieprz
nutmeg lub świeżo zmielona gałka muszkatołowa

1 porcja makarony cytrynowego - ilość zależna od głodu
2 łyżki kapaprów w occie winnym
sól
1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Łososia nacieramy solą z romarynem, pieprzem i przyprawą nutmeg. Odstawiamy na kilka godzin.

Makaron gotujemy al'dente i wrzucamy do niego kapary. W tym samym czasie pieczemy łososia na patelni grilowej.

Upieczonego dzielimy na kawałeczki w dorzycamy do makaronu, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Wymyśliłam sobie to danie już jakiś czas temu i właśnie dzisiaj nadsezdł ten dzień kiedy musiałam je zrobić.

Jest to danie z tych które robi się w przysłowiowe 10 minut, o małej ilości składników ale wybornym smaku.

Polecam Wam bo połączenie cytrynowego makaronu, lekko kwaśnych kaparów i słodkiego łososia jest rewelacyjne.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne