Makaron cytrynowy z grilowanym łososiem i kaparamiSkładniki: 1 dzwonko łososia sól z rozmarynem świeżo zmielony pieprz nutmeg lub świeżo zmielona gałka muszkatołowa 1 porcja makarony cytrynowego - ilość zależna od głodu 2 łyżki kapaprów w occie winnym sól 1 łyżka oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania: Łososia nacieramy solą z romarynem, pieprzem i przyprawą nutmeg. Odstawiamy na kilka godzin. Makaron gotujemy al'dente i wrzucamy do niego kapary. W tym samym czasie pieczemy łososia na patelni grilowej. Upieczonego dzielimy na kawałeczki w dorzycamy do makaronu, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wymyśliłam sobie to danie już jakiś czas temu i właśnie dzisiaj nadsezdł ten dzień kiedy musiałam je zrobić. Jest to danie z tych które robi się w przysłowiowe 10 minut, o małej ilości składników ale wybornym smaku. Polecam Wam bo połączenie cytrynowego makaronu, lekko kwaśnych kaparów i słodkiego łososia jest rewelacyjne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne