Razowy żytni chleb na zakwasie


Składniki:

Zaczyn
250 ml wody
100g słonecznika
150 g łamanego żyta
25 g siemiania lnianego
100 g aktywnego zakwasu żytniego
15 g soli

Ciasto wła¶ciwe
240 ml wody
10 g ¶wieżych drożdży
1,5 łyżki melasy
320 g m±ki żytniej razowej
150 g m±ki pszennej chlebowej


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy na cał± noc w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia rozpuszczamy drożdze w wodzie i wlewamy do roaczynu. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto około 10 minut i odstawiamy do wyrastania na godzinę.

Foremkę wypełniamy ciastem - tak do 3/4 jej wyskoko¶ci. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 30-40 minut. Ciasto ma wypełnic formę.

Nagrzewamy piekarnik do 210'C. Wkładamy bochenek i pieczemy go 10 minut.
Po tym czasie zmnijeszamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.



Gdy zobaczyłam ten chleb u Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... zachorowałam poprostu na niego.

Musiałam go upiec - tak też się stało.
Niestety nie miałam łamanego żyta ale potrzeba matk± wynalazków i posiekałam mezalun± moje całe żytko jakie kupiłam w sklepie.

Chleb jest ciężki, wilgotny i bardzo mi smakuje. Jest syty - powiem Wam to mój fawortyt jeżeli chodzi o razowe chleby.
Napewno będę go piekła jeszcze nie raz bo jest rewelacyjny.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne