Razowy żytni chleb na zakwasieSkładniki: Zaczyn 250 ml wody 100g słonecznika 150 g łamanego żyta 25 g siemiania lnianego 100 g aktywnego zakwasu żytniego 15 g soli Ciasto wła¶ciwe 240 ml wody 10 g ¶wieżych drożdży 1,5 łyżki melasy 320 g m±ki żytniej razowej 150 g m±ki pszennej chlebowej |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy na cał± noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia rozpuszczamy drożdze w wodzie i wlewamy do roaczynu. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyrabiamy ciasto około 10 minut i odstawiamy do wyrastania na godzinę. Foremkę wypełniamy ciastem - tak do 3/4 jej wyskoko¶ci. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 30-40 minut. Ciasto ma wypełnic formę. Nagrzewamy piekarnik do 210'C. Wkładamy bochenek i pieczemy go 10 minut. Po tym czasie zmnijeszamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze około 25-30 minut. Gdy zobaczyłam ten chleb u Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... zachorowałam poprostu na niego. Musiałam go upiec - tak też się stało. Niestety nie miałam łamanego żyta ale potrzeba matk± wynalazków i posiekałam mezalun± moje całe żytko jakie kupiłam w sklepie. Chleb jest ciężki, wilgotny i bardzo mi smakuje. Jest syty - powiem Wam to mój fawortyt jeżeli chodzi o razowe chleby. Napewno będę go piekła jeszcze nie raz bo jest rewelacyjny. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne