Cloverlaf Rolls Weekendowa Piekarnia 95Składniki: ![]() 230 g wody - dałam 230 g mleka 40 g miękkiego masła 1 duże jajko 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka w proszku - nie miałam ale dałam zamiast wody mleko 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży instant |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łaczymy w misce miksera i wyrabiamy aż się połączą - około 3 minuty. Następnie zwiększamy prędkość miksera i wyrabiamy kolejne 7 minut aż gluten będzie bardziej rozwinięty. Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do fermentacji. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kulki o wadze około 40 g - a każdą z kulek ponownie na trzy mniejsze. Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem i do każdego wgłębienia wkładamy trzy kuleczki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrastania na 1 i 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200'C, smarujemy bułeczki roztopionym masłem i pieczemy około 15 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z blaszki, dostudzamy na kratce. Gospodyni poprzedniego wydania Weekendowej Piekarni Amber z bloga www.kuchennymidrzwiami.blogspot.co... zaproponowała nam dwa wypieki - ja zrobiłam bułeczki które wyglądają jak koniczynka. Upiekłam je w czasie trwania wydania piekarni ale nie zdążyłam ich opublokowac - robię to dopiero dzisiaj. Bułeczki są pyszne, ślicznie wyglądają aż szkoda ich jeść. Ciasto nie sprawia wcale kłopotów - dobrze wyrasta i dobrze się formuje. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne