Cloverlaf Rolls Weekendowa Piekarnia 95


Składniki:

Cloverlaf Rolls Weekendowa Piekarnia 95 500g mąki pszennej
230 g wody - dałam 230 g mleka
40 g miękkiego masła
1 duże jajko
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku - nie miałam ale dałam zamiast wody mleko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łaczymy w misce miksera i wyrabiamy aż się połączą - około 3 minuty.
Następnie zwiększamy prędkość miksera i wyrabiamy kolejne 7 minut aż gluten będzie bardziej rozwinięty.

Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do fermentacji.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kulki o wadze około 40 g - a każdą z kulek ponownie na trzy mniejsze.

Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem i do każdego wgłębienia wkładamy trzy kuleczki.
Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrastania na 1 i 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200'C, smarujemy bułeczki roztopionym masłem i pieczemy około 15 minut.

Lekko studzimy i wyjmujemy z blaszki, dostudzamy na kratce.



Gospodyni poprzedniego wydania Weekendowej Piekarni Amber z bloga www.kuchennymidrzwiami.blogspot.co... zaproponowała nam dwa wypieki - ja zrobiłam bułeczki które wyglądają jak koniczynka.

Upiekłam je w czasie trwania wydania piekarni ale nie zdążyłam ich opublokowac - robię to dopiero dzisiaj.

Bułeczki są pyszne, ślicznie wyglądają aż szkoda ich jeść.
Ciasto nie sprawia wcale kłopotów - dobrze wyrasta i dobrze się formuje.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne