Bułki żytnie 100% - Piekarnia po GodzinachSkładniki: Zaczyn: 330 g maki żytniej typu 1370 - ja za podpowiedzi± Margot zmieszałam w stosunku 1:1 m±kę żytni± 2000 i 720 264 g wody 33 g zakwasu żytniego Ciasto wła¶ciwe 344 g maki żytniej 1370 204 g wody 14 g soli 10 g ¶wieżych drożdży 7,5 g żytniego słodu 1 łyżka płynnego słodu - zamiast płynnego słodu dałam miód cały zaczyn |
Sposób przygotowania: Wszytskie składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na 16 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia wszystkie składniki bułek mieszamy w mikserze i wyrabiamy 7 minut. Odstawimy na pół godziny. Odrywamy z ciasto porcje o wadze około 100 g i formujemy bułeczki - ja za każdym razem wkładałam ręce do m±ki bo ciasto bardzo się lepiło. Układamy bułki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 75 minut do wyrastania. Nagrzewamy piekarnik do 240'C, wkładamy bułki i pieczemy z par± przez 10 minut. Następnie wypuszczamy parę i dopiekamy kolejne 10 minut. Gdy tylko zobaczyłam te bułki w propozycjach do wspólnego pieczenia aż podskoczyłam z zachwytu - ale nistety nie miałam słodu. Poczekałam troche aż sobie zrobiłam słód i teraz mogłam nadrobić zaległo¶ci. Bułki wyszły przepyszne, cięzkie i bardzo syte - ale ja bardzo takie lubię. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne