Bułki żytnie 100% - Piekarnia po Godzinach


Składniki:

Zaczyn:
330 g maki żytniej typu 1370 - ja za podpowiedzi± Margot zmieszałam w stosunku 1:1 m±kę żytni± 2000 i 720
264 g wody
33 g zakwasu żytniego

Ciasto wła¶ciwe
344 g maki żytniej 1370
204 g wody
14 g soli
10 g ¶wieżych drożdży
7,5 g żytniego słodu
1 łyżka płynnego słodu - zamiast płynnego słodu dałam miód
cały zaczyn


Sposób przygotowania:

Wszytskie składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia wszystkie składniki bułek mieszamy w mikserze i wyrabiamy 7 minut. Odstawimy na pół godziny.

Odrywamy z ciasto porcje o wadze około 100 g i formujemy bułeczki - ja za każdym razem wkładałam ręce do m±ki bo ciasto bardzo się lepiło.

Układamy bułki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 75 minut do wyrastania.

Nagrzewamy piekarnik do 240'C, wkładamy bułki i pieczemy z par± przez 10 minut.
Następnie wypuszczamy parę i dopiekamy kolejne 10 minut.



Gdy tylko zobaczyłam te bułki w propozycjach do wspólnego pieczenia aż podskoczyłam z zachwytu - ale nistety nie miałam słodu.
Poczekałam troche aż sobie zrobiłam słód i teraz mogłam nadrobić zaległo¶ci.

Bułki wyszły przepyszne, cięzkie i bardzo syte - ale ja bardzo takie lubię.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne