Ziołowe bułeczki z chrzanem Weekendowa Piekarnia 96


Składniki:

20 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant - dałam instant
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej
60 g miękkiego białego sera - dałam śmietankowy
40 g miękkiego masła - rozpuściałam
1,5 łyżeczki chrzanu - dałam 2 łyżeczki
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanych świeżych ziół - dałam 1 łyżeczkę suszonych pomidorów i 1 łyżeczkę suszonego oregano


Sposób przygotowania:

Gdy uzywamy świezsych drożdzy robimy rozczyn z nich rozczyn razem z cukrem i 3 łyżkami wody. Gdy ruszą - po około 10 minutach - to dodajemy pozostałe składniki.

Gdy używamy drożdzy instant to łączymy je odrazu z mąką oraz pozostałymi składnikami.

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1-1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części - ja podzieliłam je na sześć gdyż chciałam upiec małe mini chlebki.

Formę do pieczenia - ja mówię, że ejst to forma trumienka :) - smarujemy olejem lub masłem. W każde zagłebiebnie wkładamy porcję ciasta uformowaną na mały podłużny chlebek.

Odkładamy przykryte ściereczką do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200'C.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bochenki wodą (1/4 szklanki) wymieszaną z cukrem pudrem (1,5 łyżeczki).

Pieczemy 16-20 minut, studzimy na kratce.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Wiosenka która prowadzi bloga www.eksplozjasmaku.blox.pl.

Ziołowe bułeczki z chrzanem zachwyciły mnie jak tylko przeczytałam przepis.
Bułeczki są przepyszne, pięknie pachną chrzanem choć jego smak nie jest mocno wyczuwalny.

Moje bułeczki są lekko różowe a to dzięki dodaniu do bułeczek suszonych pomidorów ale nie takich całych tylko takich w formie płatków.

Polecam Wam te bułeczki bo są pyszne i tak sobie myślę, że idelanie pasowałyby na wielkanocne śniadanie.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne