Sernik amaretto


Składniki:

Sernik amaretto Spód
200 g ciasteczek digestive
75 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Masa serowa
750 g serka trzykrotnie mielonego
150 g cukru pudru
4 całe jajka
2 żółtka
50-75 ml amaretto

Polewa
100g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki masła
chlust amaretto





Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruszymy w malakserze, dodajemy masło i kawę. Rozgniatamy rękoma.

Przygotujcie tortownicę o średnicy 21 cm - na jej podstawie kładziemy arkusz folii aluminiowej, a następnie mocujemy obręcz. Folię wywijamy do góry.

Całość postawcie na drugim arkuszu folii aluminiowej który także wywińcie do góry i zegnijcie jego brzeg z brzegiem pierwszego arkusza.

Na spód tortownicy dajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie ubijamy rękoma. Wstawiamy do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180'C i zagotowujemy wodę około 2 litrów.

Ucieramy ser na puch razem z cukrem , stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
Ubijamy na sztywno białka.

Do masy serowej dodajemy amaretto i delikatnie łączymy z ubitą pianę z białek.
Całość wylewamy na spód z ciasteczek.

Tortownice wstawiamy do brytfanny i wlewamy gorącą wodę tak do połowy wysokości tortownicy.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godzinę.
Upieczony sernik ma być ścięty ale lekko falować.

Wyjmujemy sernik z piekarnika i rozwijamy folię - nie przejmujcie gdy pomiędzy nimi będzie woda. Studzimy na kratce.

Rozpuszczamy na parze składniki polewy i polewamy nią sernik. Tak sobie myślę, że mogłam dodać więcej masła gdyż po stwardnięciu polewa była twarda.



To mój urodzinowy sernik - dziękuję za życzenia i pamięć.

Piekąc ten sernik wzorowałam się na serinku czekoladowo-limonkowym Nigelli Lawson.

Mój sernik ma włoską nutę a to za sprawą amaretto - jest pyszny.
Dodałam do spodu troche kawy rozpuszczalnej - i powiem Wam każdy się pytał co to za pyszny spód, w tym serniku.

Polecam Wam bo sernik jest rewelacyjny :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne