Sernik amarettoSkładniki: ![]() 200 g ciasteczek digestive 75 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa serowa 750 g serka trzykrotnie mielonego 150 g cukru pudru 4 całe jajka 2 żółtka 50-75 ml amaretto Polewa 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki masła chlust amaretto |
Sposób przygotowania: Ciasteczka kruszymy w malakserze, dodajemy masło i kawę. Rozgniatamy rękoma. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21 cm - na jej podstawie kładziemy arkusz folii aluminiowej, a następnie mocujemy obręcz. Folię wywijamy do góry. Całość postawcie na drugim arkuszu folii aluminiowej który także wywińcie do góry i zegnijcie jego brzeg z brzegiem pierwszego arkusza. Na spód tortownicy dajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie ubijamy rękoma. Wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180'C i zagotowujemy wodę około 2 litrów. Ucieramy ser na puch razem z cukrem , stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na sztywno białka. Do masy serowej dodajemy amaretto i delikatnie łączymy z ubitą pianę z białek. Całość wylewamy na spód z ciasteczek. Tortownice wstawiamy do brytfanny i wlewamy gorącą wodę tak do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godzinę. Upieczony sernik ma być ścięty ale lekko falować. Wyjmujemy sernik z piekarnika i rozwijamy folię - nie przejmujcie gdy pomiędzy nimi będzie woda. Studzimy na kratce. Rozpuszczamy na parze składniki polewy i polewamy nią sernik. Tak sobie myślę, że mogłam dodać więcej masła gdyż po stwardnięciu polewa była twarda. To mój urodzinowy sernik - dziękuję za życzenia i pamięć. Piekąc ten sernik wzorowałam się na serinku czekoladowo-limonkowym Nigelli Lawson. Mój sernik ma włoską nutę a to za sprawą amaretto - jest pyszny. Dodałam do spodu troche kawy rozpuszczalnej - i powiem Wam każdy się pytał co to za pyszny spód, w tym serniku. Polecam Wam bo sernik jest rewelacyjny :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne