Bułki na zakwasie Weekendowa Piekarnia 97Składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 170 - 200 g wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)- nie dałam 2 łyżki pestek dyni |
Sposób przygotowania: Zakwas mieszamy z wodą i drożdzamy jak ich używamy. Dodajemy oliwę, sól, miód i teraz stopniowo wsypujemy obie mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto do którego na sam koniec dodajemy pestki dyni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania by podwoiło objętość. Gdy robimy bułeczki na samym zakwasie to potrwa to dłużej niż gdybyśmy dodali drożdze. Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje i lekko posmarowanymi oliwą rekoma formujemy bułeczki. Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając pomiędzy nimi około 4 cm odstępy. Piekarnik nagrzewamy do 230'C, wstawiamy bułeczki i pieczemy około 12 minut. Studzimy na kratce. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Tilianara prowadząca Gospodarne szczęście. Bułeczki bardzo nam smakują tylko nie wiem dlaczego ale sa jakieś takie mocno zbite - może to dlatego, iż nie dodawałam drożdzy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne