Czarny chleb z kawą


Składniki:

Zaczyn:
140 g mąki żytniej jasnej
130 g wody
1 łyżka zakwasu żytniego

Druga miseczka:
50 g czerstwego chleba żytniego - dałam tatterowca
20 g mielonej kawy
10 g oleju roślinnego
180 g gorącej wody

Ciasto właściwe:
120 g mąki żytniej jasnej
180 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin.
Chleb, kawę, olej zalewamy gorącą wodą a gdy ostygnie przykrywamy. Odstawiamy razem zaczynem na 12-16 godzin.

Następnego dnia łączymy zaczyn z namoczonym chlebem z kawą.
Dodajemy pozostałe składniki ciasta chlebowego i wyrabiamy łyżką lub mikserem na 1 prędkości 3 minuty i tyle samo na 2 prędkości.

Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut - mój chlebek wyrastał 70 minut.

Formujemy bochenek - chleb bardzo klei się do rąk więc dobrze je omączcie.
Przekładamay do koszyka i ponownie odstawiamy do wyrastania na 60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 230'C razem kamieniem do pieczenia, przekładamy chleb nacinając go lub nie.
Ja razemz kamieniem wstawiłam do piekarnika naczynia z wodą by była para.

Pieczemy chleb 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy 30-40 minut.



Byłam bardzo ciekawa smaku czarnego chleba z kawą który zobaczyłam u Liski która prezentuje swoje wspaniałe wypieki na blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Powiem Wam na początku miałam mieszane uczucia chleb i kawa - ale do odważnych świat należy.

Chleb wyszedł bardzo dobry, czuć aromat kawy ale nie jest on dominujący.
Smakował mi wysmienicie z serem korycińskim i chutneyem ze śliwek.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne