Czarny chleb z kawąSkładniki: Zaczyn: 140 g mąki żytniej jasnej 130 g wody 1 łyżka zakwasu żytniego Druga miseczka: 50 g czerstwego chleba żytniego - dałam tatterowca 20 g mielonej kawy 10 g oleju roślinnego 180 g gorącej wody Ciasto właściwe: 120 g mąki żytniej jasnej 180 g mąki pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin. Chleb, kawę, olej zalewamy gorącą wodą a gdy ostygnie przykrywamy. Odstawiamy razem zaczynem na 12-16 godzin. Następnego dnia łączymy zaczyn z namoczonym chlebem z kawą. Dodajemy pozostałe składniki ciasta chlebowego i wyrabiamy łyżką lub mikserem na 1 prędkości 3 minuty i tyle samo na 2 prędkości. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut - mój chlebek wyrastał 70 minut. Formujemy bochenek - chleb bardzo klei się do rąk więc dobrze je omączcie. Przekładamay do koszyka i ponownie odstawiamy do wyrastania na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230'C razem kamieniem do pieczenia, przekładamy chleb nacinając go lub nie. Ja razemz kamieniem wstawiłam do piekarnika naczynia z wodą by była para. Pieczemy chleb 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy 30-40 minut. Byłam bardzo ciekawa smaku czarnego chleba z kawą który zobaczyłam u Liski która prezentuje swoje wspaniałe wypieki na blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Powiem Wam na początku miałam mieszane uczucia chleb i kawa - ale do odważnych świat należy. Chleb wyszedł bardzo dobry, czuć aromat kawy ale nie jest on dominujący. Smakował mi wysmienicie z serem korycińskim i chutneyem ze śliwek. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne