Schab marynowany po domowemuSkładniki: 1 kg schabu bez kości 500 ml soku jabłkowego 500 ml wody 50 g soli morskiej 125 ml octu jabłkowego 2 małe cebule 1/2 pęczka natki pietruszki ząbki czosnku z 1/2 główki 40 ml syropu klonowego lub miodu lub golden syrup 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu 1/2 łyżeczki nasion kmniku 2 łyżeczki oliwy czosnkowej - ja dałam aromatyzowaną pomidorami, ziołami i czosnkiem |
Sposób przygotowania: W dużym garnku zalewamy schab wszytskimi składnikami, cebulę i czosnek kroimy na pół - bez oliwy. Przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni. Na pół godziny przed planowanym pieczeniem mięsa wyjmujemy je z marynaty, kładziemy by obciekło z jej nadmiaru. Nagrzewamy piekarnik do 180-200'C. Kładziemy kawałek schabu do brytfanki i polewamy aromatyzowaną oliwą. Pieczemy około godziny - termometr wbity w upieczone mięso powinien wskazywać 75'C. Jak już pewnie wiecie uwielbiam Nigelle Lawson :) Przepis na ten schab zobaczyłam jakiś czas temu w Jej książce "Nigella świątecznie" i wiedziałam, że zagości u mnie w tym roku na moim świątecznym stole. Powiem Wam pracy z tym schabem jest minimum a osiągamy maximum smaku - mięso jesy soczyste, pyszne i bardzo aromatyczne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne