Schab marynowany po domowemu


Składniki:

Schab marynowany po domowemu 1 kg schabu bez kości
500 ml soku jabłkowego
500 ml wody
50 g soli morskiej
125 ml octu jabłkowego
2 małe cebule
1/2 pęczka natki pietruszki
ząbki czosnku z 1/2 główki
40 ml syropu klonowego lub miodu lub golden syrup
1/2 łyżeczki ziaren kardamonu
1/2 łyżeczki nasion kmniku
2 łyżeczki oliwy czosnkowej - ja dałam aromatyzowaną pomidorami, ziołami i czosnkiem


Sposób przygotowania:

W dużym garnku zalewamy schab wszytskimi składnikami, cebulę i czosnek kroimy na pół - bez oliwy.
Przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni.

Na pół godziny przed planowanym pieczeniem mięsa wyjmujemy je z marynaty, kładziemy by obciekło z jej nadmiaru.
Nagrzewamy piekarnik do 180-200'C.

Kładziemy kawałek schabu do brytfanki i polewamy aromatyzowaną oliwą.
Pieczemy około godziny - termometr wbity w upieczone mięso powinien wskazywać 75'C.



Jak już pewnie wiecie uwielbiam Nigelle Lawson :)
Przepis na ten schab zobaczyłam jakiś czas temu w Jej książce "Nigella świątecznie" i wiedziałam, że zagości u mnie w tym roku na moim świątecznym stole.

Powiem Wam pracy z tym schabem jest minimum a osiągamy maximum smaku - mięso jesy soczyste, pyszne i bardzo aromatyczne.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne