Aromatyczna szynkaSkładniki: 1,5 kg świeżej szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 anyż gwiaździsty 1/2 łyżki nasion kolendry 1/2 łyżki kolorowego pieprzu 1/2 pomarańczy 4-6 płatków chili 2 gałązki natki pietruszki Glazura goździki 2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki lub żurawinowej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki czerwonego octu winnego - dałam ocet różany 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - nie miałam więc dałam zwykłą słodką |
Sposób przygotowania: Wszytskie składniki - oprucz składników glazury - wkładamy do garnka razem z mięsem. Pomarańcze wycisnełam i wrzuciłam także skórkę. Zalewamy taką ilością wody by całkowicie przykryła szynkę. Ja odstawiłam mięso w zalewie w zimne miejsce na 24 godziny. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy około godziny - ja gotowałam 75 minut. Zbieramy szumowiny. Wyjmujemy mięso i studzimy na tyle by można je bez poparzenie dotykać. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200'C. Nacinamy naszą szynkę w romby a w łączenia lini wbijamy goździki. W garnuszku podgrzewamy wszytskei składniki glazury - gotujemy chwilę by zgęstaniała cały czas ją mieszając. Polewamy glazurą mięso i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Przed podaniem i krojeniem odstawiamy szynkę na 2-3 godziny. Robiąc tą szynke wzorowałam się na przepisie Nigelli Lawson - z małą różnicą Nigella użyła wędzonej szynki z kością. Dodałam także parę składników:) Szynka wyszła przepyszna, bardzo aromatyczna, pachnąca i delikatna. Glazura nadaje jej lekkiej słodyczy ale nie dominuje ona w smaku. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne