Aromatyczna szynka


Składniki:

Aromatyczna szynka 1,5 kg świeżej szynki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 anyż gwiaździsty
1/2 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżki kolorowego pieprzu
1/2 pomarańczy
4-6 płatków chili
2 gałązki natki pietruszki

Glazura
goździki
2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki lub żurawinowej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki czerwonego octu winnego - dałam ocet różany
1/2 łyżeczki wędzonej papryki - nie miałam więc dałam zwykłą słodką


Sposób przygotowania:

Wszytskie składniki - oprucz składników glazury - wkładamy do garnka razem z mięsem. Pomarańcze wycisnełam i wrzuciłam także skórkę.
Zalewamy taką ilością wody by całkowicie przykryła szynkę.

Ja odstawiłam mięso w zalewie w zimne miejsce na 24 godziny.
Następnie stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy około godziny - ja gotowałam 75 minut. Zbieramy szumowiny.

Wyjmujemy mięso i studzimy na tyle by można je bez poparzenie dotykać.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200'C.

Nacinamy naszą szynkę w romby a w łączenia lini wbijamy goździki.
W garnuszku podgrzewamy wszytskei składniki glazury - gotujemy chwilę by zgęstaniała cały czas ją mieszając.

Polewamy glazurą mięso i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.
Przed podaniem i krojeniem odstawiamy szynkę na 2-3 godziny.



Robiąc tą szynke wzorowałam się na przepisie Nigelli Lawson - z małą różnicą Nigella użyła wędzonej szynki z kością. Dodałam także parę składników:)

Szynka wyszła przepyszna, bardzo aromatyczna, pachnąca i delikatna.
Glazura nadaje jej lekkiej słodyczy ale nie dominuje ona w smaku.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne