Sałatka z makaronem sojowym i szynka na chińską nutkę


Składniki:

świeża szynka - około 20 dkg
2 plasterki imbiru świeżego
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek z czosnkiem niedźwiedzim

1/2 opakowania makaronu sojowego
5 cm kawałek pora
3 łyżki kukurydzy
1/2 małej świeżej papryki czerwonej
1/2 małej marchewki

dressing
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki sosu teriyaki
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w paseczki, wkładamy do miseczki. dodajemy do niej posiekany imbir, przyprawe 5 smaków, sos sojowy i oliwę z oliwek.
Mieszamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Następnego dnia smażymy mięso na patleni podlewając je woda by było miękkie.
Marchewkę kroimy w słupki i wrzucamy do mięsa dosłownie na 2-3 minuty.

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy a następnie odcedzamy. Ja zawsze siekam go nożyczkami by nie był taki długi.

Por kroimy w pół talarkia paprykę w paseczki. Wszytskie składniki sałatki łaczymy w misce, wsypujemy kukurydzę.

Robimy dressing łącząc jego skłądniki. Zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy - można doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem wg. smaku.



Tą sałatkę zrobiłam na Sylwestra - sama ją wymyśliłam i powiem Wam, że bardzo nam posmakowała.

Najlepiej zrobic ja rano, przykryć i wstawić do lodówki by skłądniki się przegryzły.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne