Sałatka z makaronem sojowym i szynka na chińską nutkęSkładniki: świeża szynka - około 20 dkg 2 plasterki imbiru świeżego 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek z czosnkiem niedźwiedzim 1/2 opakowania makaronu sojowego 5 cm kawałek pora 3 łyżki kukurydzy 1/2 małej świeżej papryki czerwonej 1/2 małej marchewki dressing 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków sól pieprz |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w paseczki, wkładamy do miseczki. dodajemy do niej posiekany imbir, przyprawe 5 smaków, sos sojowy i oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia smażymy mięso na patleni podlewając je woda by było miękkie. Marchewkę kroimy w słupki i wrzucamy do mięsa dosłownie na 2-3 minuty. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy a następnie odcedzamy. Ja zawsze siekam go nożyczkami by nie był taki długi. Por kroimy w pół talarkia paprykę w paseczki. Wszytskie składniki sałatki łaczymy w misce, wsypujemy kukurydzę. Robimy dressing łącząc jego skłądniki. Zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy - można doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem wg. smaku. Tą sałatkę zrobiłam na Sylwestra - sama ją wymyśliłam i powiem Wam, że bardzo nam posmakowała. Najlepiej zrobic ja rano, przykryć i wstawić do lodówki by skłądniki się przegryzły. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne