Sałatka z ryżem i brokułami w sosie czoskowymSkładniki: świeża szynka - ja dałam około 20 dkg 1 łyżka oliwy z oliwek z czosnkiem niedźwiedzim 1 łyżka przyprawy mixed spices kofta bahari 1 szklanka ryżu brązowego 1/3 średniej główki brokuła 3 cm kawałek pora 4 łyżki kukurydzy dressing 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru pudru sól świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w paseczki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia gotujemy ryż, brokuła lekko sparzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pora kroimy drobno - możecie go przelac wrzatkiem, bedzie mniej ostry i łatwiej strawny. Mięso podsmażamy - ja smażąc dolałam odrobinę wody by zmiękło. Wszystkie składniki sałatki łączymy w misce dokładnie mieszając. Przygotowujemy dressing - czosnek ścieramy do wymieszanego majonezu z jogurtem. Doprawiamy cukrem pudrem, solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę i ponownie dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się przegryzła. Przed podaniem około godzinę wcześniej wyjmujemy ją z lodówki by nabrała temperatury pokojowej. To kolejna sałatka jaką wymyśliłam i przygotowałam na stół sylwestrowy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne