Sałatka z ryżem i brokułami w sosie czoskowym


Składniki:

świeża szynka - ja dałam około 20 dkg
1 łyżka oliwy z oliwek z czosnkiem niedźwiedzim
1 łyżka przyprawy mixed spices kofta bahari

1 szklanka ryżu brązowego
1/3 średniej główki brokuła
3 cm kawałek pora
4 łyżki kukurydzy

dressing
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru pudru
sól
świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w paseczki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia gotujemy ryż, brokuła lekko sparzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Pora kroimy drobno - możecie go przelac wrzatkiem, bedzie mniej ostry i łatwiej strawny.
Mięso podsmażamy - ja smażąc dolałam odrobinę wody by zmiękło.

Wszystkie składniki sałatki łączymy w misce dokładnie mieszając.

Przygotowujemy dressing - czosnek ścieramy do wymieszanego majonezu z jogurtem.
Doprawiamy cukrem pudrem, solą i pieprzem.

Zalewamy sałatkę i ponownie dokładnie mieszamy.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się przegryzła.

Przed podaniem około godzinę wcześniej wyjmujemy ją z lodówki by nabrała temperatury pokojowej.



To kolejna sałatka jaką wymyśliłam i przygotowałam na stół sylwestrowy.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne