Ciabata czyli kapećSkładniki: Zaczyn 220 g mąki pszennej - dałam typ 650 220 g wody 8 g świeżych drożdży 1 łyżka słodu jęczmiennego Ciasto właściwe 735 g mąki pszennej - dałam 650 400 g wody 1 łyżka słodu jęczmiennego 17 g drożdży świeżych rozpuszczonych w wodzie 1 płaska łyżla soli |
Sposób przygotowania: Drożdze z zaczynu ropuszczamy w odrobinie wody a nastepnie dodajemy pozostałę składniki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 16 godzin. Następnego dnia łączymy wszytskie składniki i wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny - składając co godzinę, rozpłaszczamy i składamy kilka razy. Dzielimy na porcje - ja podzieliłam na cztery - ale można też uformować podłużne mnijesze bułeczki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę. Wkładamy do nagrzanego do 250'C piekarnika i pieczemy 15-20 minut zmiejszając temperaturę. Ciabatę upiekłam na Sylwestra - idelanie pasowała na imprezowy stół. Skorzystałam z przepisu Danci z bloga www.dancia.bloog.pl. Ciasto bardzo łądnie dało się formować, nie sprawiało mi żadnych kłopotów. Lekkie pszenne pieczywo które pasuje do wszystkiego - ja nawet zrobiłam z niego grzanki do kremu brokułowego :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne