Ciabata czyli kapeć


Składniki:

Zaczyn
220 g mąki pszennej - dałam typ 650
220 g wody
8 g świeżych drożdży
1 łyżka słodu jęczmiennego

Ciasto właściwe
735 g mąki pszennej - dałam 650
400 g wody
1 łyżka słodu jęczmiennego
17 g drożdży świeżych rozpuszczonych w wodzie
1 płaska łyżla soli


Sposób przygotowania:

Drożdze z zaczynu ropuszczamy w odrobinie wody a nastepnie dodajemy pozostałę składniki.
Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 16 godzin.

Następnego dnia łączymy wszytskie składniki i wyrabiamy około 10 minut.

Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny - składając co godzinę, rozpłaszczamy i składamy kilka razy.
Dzielimy na porcje - ja podzieliłam na cztery - ale można też uformować podłużne mnijesze bułeczki.

Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę.

Wkładamy do nagrzanego do 250'C piekarnika i pieczemy 15-20 minut zmiejszając temperaturę.



Ciabatę upiekłam na Sylwestra - idelanie pasowała na imprezowy stół.

Skorzystałam z przepisu Danci z bloga www.dancia.bloog.pl.

Ciasto bardzo łądnie dało się formować, nie sprawiało mi żadnych kłopotów.
Lekkie pszenne pieczywo które pasuje do wszystkiego - ja nawet zrobiłam z niego grzanki do kremu brokułowego :)






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne