Domowa czekolada


Składniki:

Domowa czekolada 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią
3 łyżki kakao
1/2 paczki mleka w proszku
1/4 szklanki wody


Sposób przygotowania:

Margarynę z cukrem topimy stale mieszając, dodajemy cukier waniliowy, kakao i wodę.

Odstawiamy z ognia i chwilę studzimy. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Gdy przestygnie wylewamy czekoladę na papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie kroimy na kwadraty.



Taką czekoladę robiła nam moja Mama to smake mego dzieciństwa.

Wtedy mama używała niebieskiego mleka w proszku - ja kiedyś je widziałam w sklepie ale gdy chciałam je teraz kupić nie było.

Ale i tak wgryzając się w kawałeczek takiej domowej czekolady cofnełam się wstecz o ....a nie napiszę o ile lat :D


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne