Fougasse - Weekendowa Piekarnia 101Składniki: 500 g pszennej mąki T550 plus do podsypywania 10 g świeżych drożdży 10 g soli 350 g wody |
Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski a na nią kruszymy drożdze oraz sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. NAstepnie wyjmujemy i wyrabiamy na blacie około 5-10 minut. Pryzkrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrosnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Ciasto przekładamy delikatnie na blat - chodzi o to by pozostało w nim jak najwięcej powietrza. Formujemy ciasto na kształt kwadratu, posypujemy mąką i dzielimy na pół. Każdą połówkę dzielimy na trzy cześci. Każdą z rych części przecinamy pośrodku ale nie do końca, a po bokach rozcięcia robimy 2-3 kolejne ale tak by się nie stykały. Fougasse przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia albo nagrzewamy wczesniej kanień do pieczenia i pieczemy je na kamieniu. Wkładamy szybko do piekarnika spryskujemy ściany wodą i zmniejszamy temperaturę do 230'C. Pieczemy 10-12 minut. Do fougase można dodać oliwki, pieczoną papryke pokrojoną w paseczki, prażoną cebulkę - to dodajemy do ciasta pod koniec wyrabiania. Albo wcisnąc w ciasto tuż przed pieczeniem świeży tymianek lub rozmaryn. Gospodynią tego wydania jest Joasia z bloga www.domowe-wypieki.pl... która zaproponowała nam dwa wspaniałę wypieki. Ja chciałam już dawno upiec fougasse i teraz miałam ku temu okazję. Moje fougasse raczej nie przypominają liścia ale i tak były pyszne. Ciasto nie sprawało kłopotów choć ciutkę się lepiło do rąk. Napewno jeszcze będę je piekła bo bardzo nam posmakowały. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne