Fougasse - Weekendowa Piekarnia 101


Składniki:

Fougasse - Weekendowa Piekarnia 101 500 g pszennej mąki T550 plus do podsypywania
10 g świeżych drożdży
10 g soli
350 g wody


Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski a na nią kruszymy drożdze oraz sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. NAstepnie wyjmujemy i wyrabiamy na blacie około 5-10 minut.
Pryzkrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrosnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C.
Ciasto przekładamy delikatnie na blat - chodzi o to by pozostało w nim jak najwięcej powietrza.

Formujemy ciasto na kształt kwadratu, posypujemy mąką i dzielimy na pół.

Każdą połówkę dzielimy na trzy cześci. Każdą z rych części przecinamy pośrodku ale nie do końca, a po bokach rozcięcia robimy 2-3 kolejne ale tak by się nie stykały.

Fougasse przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia albo nagrzewamy wczesniej kanień do pieczenia i pieczemy je na kamieniu.

Wkładamy szybko do piekarnika spryskujemy ściany wodą i zmniejszamy temperaturę do 230'C. Pieczemy 10-12 minut.

Do fougase można dodać oliwki, pieczoną papryke pokrojoną w paseczki, prażoną cebulkę - to dodajemy do ciasta pod koniec wyrabiania.
Albo wcisnąc w ciasto tuż przed pieczeniem świeży tymianek lub rozmaryn.



Gospodynią tego wydania jest Joasia z bloga www.domowe-wypieki.pl... która zaproponowała nam dwa wspaniałę wypieki.

Ja chciałam już dawno upiec fougasse i teraz miałam ku temu okazję. Moje fougasse raczej nie przypominają liścia ale i tak były pyszne.

Ciasto nie sprawało kłopotów choć ciutkę się lepiło do rąk.
Napewno jeszcze będę je piekła bo bardzo nam posmakowały.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne