Chleb 5 ziaren na żytnim zakwasieSkładniki: [b[Zaczyn zakwasowy: 230 g mąki żytniej razowej 1400 12 g aktywnego zakwasu żytniego 190 g wody Namoczone ziarna: 80 g siemienia lnianego niełuskanego 70 g ziaren słonecznika 80 g łamanego żyta 20 g płatków owsianych lub ciętego owsa 20 g soli 375 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 680 g mąki chlebowej pszennej 5 g drożdży instant lub 15 g świeżych - można nie dodawać 300 g wody 14-15 g miodu namoczone ziarna cały zaczyn minus około 1 łyżka czyli 415 g |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu zakasowego mieszamy - najpierw w wodzie rozpuszczamy zakwas a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21-22'C. W tym samym czasie wszytskie rodzaje ziarna zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól. Po lekkim przestudzeniu przykrywamy folią i odstawiamy na noc. Następnego dnia wszytskie składniki łaczymy i wyrabiamy 4-5 minut (mikserem z hakiem 3 minuty na wolnych obrotach i kolejne 3-4 minuty na szybszych). Ciasto będzie lepkie ale bedzie miało dobrze rozwinięty gluten. Przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół - ja piekłam z połowy porcji więc tego nie robiłam. Formujemy luźne kule i odstawiamy na 15 minut by odpoczeły. Teraz formujemy owalne lub podłużne bohenki które wkładamy do koszyków mocno wysypanych mąką złączeniem w górę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze 21-22'C do wyrastania na 50-60 minut. Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 235-240'C. Można oczywiście piec bez kamienia. Wyrośnięte bohenki nacinamy i przekładamy do naparowanego piekarnika. Bohenki 500 g pieczemy 30-35 minut a kilogramowe 10 minut dłużej. Po 15 minutach zmiejszamy temperaturę do 220'C. Studzimy na kratce. Gdy tylko zobaczyłam ten chleb u Gospodarnej Narzeczonej która prowadzi bloga www.nakruchymspodzie.blogspot.com... wiedziałam, że musze go upiec. Chleb jest mistrza J.Hamelmana i jest przepyszny. Ciasto faktycznie lekko się lepi ale to w niczym nie przeszkadza. Gdy do ciasta chlebowego dodacie drożdze będzie ono szybciej wyrastało - ja ich nie dodałam. Chlebek ma chrupiącą skórkę, miękki miąższ o raczej małych dziurkach. Polecam Wam ten chlebek bo jest wart upieczenia. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne