Chleb 5 ziaren na żytnim zakwasie


Składniki:

[b[Zaczyn zakwasowy:
230 g mąki żytniej razowej 1400
12 g aktywnego zakwasu żytniego
190 g wody

Namoczone ziarna:
80 g siemienia lnianego niełuskanego
70 g ziaren słonecznika
80 g łamanego żyta
20 g płatków owsianych lub ciętego owsa
20 g soli
375 g wrzącej wody

Ciasto właściwe:
680 g mąki chlebowej pszennej
5 g drożdży instant lub 15 g świeżych - można nie dodawać
300 g wody
14-15 g miodu

namoczone ziarna
cały zaczyn minus około 1 łyżka czyli 415 g


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu zakasowego mieszamy - najpierw w wodzie rozpuszczamy zakwas a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21-22'C.

W tym samym czasie wszytskie rodzaje ziarna zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól. Po lekkim przestudzeniu przykrywamy folią i odstawiamy na noc.

Następnego dnia wszytskie składniki łaczymy i wyrabiamy 4-5 minut (mikserem z hakiem 3 minuty na wolnych obrotach i kolejne 3-4 minuty na szybszych). Ciasto będzie lepkie ale bedzie miało dobrze rozwinięty gluten.

Przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół - ja piekłam z połowy porcji więc tego nie robiłam.
Formujemy luźne kule i odstawiamy na 15 minut by odpoczeły.

Teraz formujemy owalne lub podłużne bohenki które wkładamy do koszyków mocno wysypanych mąką złączeniem w górę.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze 21-22'C do wyrastania na 50-60 minut.

Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 235-240'C. Można oczywiście piec bez kamienia.

Wyrośnięte bohenki nacinamy i przekładamy do naparowanego piekarnika. Bohenki 500 g pieczemy 30-35 minut a kilogramowe 10 minut dłużej.
Po 15 minutach zmiejszamy temperaturę do 220'C.

Studzimy na kratce.



Gdy tylko zobaczyłam ten chleb u Gospodarnej Narzeczonej która prowadzi bloga www.nakruchymspodzie.blogspot.com... wiedziałam, że musze go upiec.

Chleb jest mistrza J.Hamelmana i jest przepyszny.
Ciasto faktycznie lekko się lepi ale to w niczym nie przeszkadza.

Gdy do ciasta chlebowego dodacie drożdze będzie ono szybciej wyrastało - ja ich nie dodałam.

Chlebek ma chrupiącą skórkę, miękki miąższ o raczej małych dziurkach.
Polecam Wam ten chlebek bo jest wart upieczenia.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne