Filety z kurczaka w sosie z suszonch grzybówSkładniki: ![]() Marynata 1 łyżka pudru grzybowego 1/4 łyżeczki przyprawy mixed spiced 1/2 łyżeczki piperzu ziołowego 1/2 łyżeczki domowej vegety 2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem niedźwiedzim 20 g suszoncyh grzybów 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka śmietany 1-2 łyżki mąki makaron orecchiette |
Sposób przygotowania: Filety z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę - taką o boku około 1,5 cm. Wkładamy do miseczki i dodajemy wszytski składniki marynaty, dokładnie mieszamy i osstawiamy przykryte na całą noc do lodówki. Grzyby dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, płuczemy je kilka razy. Zalewamy wodą i odstawiamy na 4 godziny. Następnego dnia podsmażamy mięso na patelni, przekładamy do miseczki. Grzyby przekładamy razem z wodą w której się moczyły do garnka i ja dolałam jeszcze tak z 300 ml wody do tego. Gotujemy razem z liścmi laurowymi i zielem do miękkości grzybów. Pod koniec gotowania doajemy usmażonego kurczaka, gotujemy jeszcze chwilę. Mąkę łączymy z 70 ml wody - ja robię to w słoiku, który zakręcam i dobrze nim trzęsę. Wlewamy do sosu i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Zagotowujemy ponownie. Podajemy z makaronem albo z ziemniakami. Latem ususzyłam sobie dużo grzybków i teraz moge korzystać z nich do woli. Poszukałam w Kuchni Polskiej - mam taką z 1974 roku - przepisu na sos z suszonych. Prosty z minimalną ilością składników zapowiadał się smakowicie. Sos z suszonych grzybów idelanie się skomponował z kurczakiem i makaronem - danie bardzo nam smakowało. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne