Filety z kurczaka w sosie z suszonch grzybów


Składniki:

2 pojedyńcze filety z kurczaka

Marynata
1 łyżka pudru grzybowego
1/4 łyżeczki przyprawy mixed spiced
1/2 łyżeczki piperzu ziołowego
1/2 łyżeczki domowej vegety
2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem niedźwiedzim

20 g suszoncyh grzybów
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz
1 łyżka śmietany
1-2 łyżki mąki

makaron orecchiette


Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę - taką o boku około 1,5 cm. Wkładamy do miseczki i dodajemy wszytski składniki marynaty, dokładnie mieszamy i osstawiamy przykryte na całą noc do lodówki.

Grzyby dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, płuczemy je kilka razy. Zalewamy wodą i odstawiamy na 4 godziny.

Następnego dnia podsmażamy mięso na patelni, przekładamy do miseczki.

Grzyby przekładamy razem z wodą w której się moczyły do garnka i ja dolałam jeszcze tak z 300 ml wody do tego. Gotujemy razem z liścmi laurowymi i zielem do miękkości grzybów.

Pod koniec gotowania doajemy usmażonego kurczaka, gotujemy jeszcze chwilę.
Mąkę łączymy z 70 ml wody - ja robię to w słoiku, który zakręcam i dobrze nim trzęsę. Wlewamy do sosu i zagotowujemy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę.
Zagotowujemy ponownie.

Podajemy z makaronem albo z ziemniakami.



Latem ususzyłam sobie dużo grzybków i teraz moge korzystać z nich do woli.

Poszukałam w Kuchni Polskiej - mam taką z 1974 roku - przepisu na sos z suszonych. Prosty z minimalną ilością składników zapowiadał się smakowicie.

Sos z suszonych grzybów idelanie się skomponował z kurczakiem i makaronem - danie bardzo nam smakowało.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne