Chleb żytni z melas± i czarnuszk± Weekendowa Piekarnia 102


Składniki:

I miska:
60 g m±ki żytniej razowej 2000
170 g m±ki pszennej razowej 1850
1/2 łyżeczki soli
170 g mleka (mleka sojowego, mleka ryżowego,jogurtu)

II miska:
70 g zakwasu żytniego
220 g m±ki żytniej razowej 2000
170 g wody w temperaturze pokojowej

Ciasto wła¶ciwe:
60 g m±ki żytniej razowej 2000
1 łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
30 g melasy
30 g masła
2 łyżeczki czarnuszki
plus składniki z obu misek


Sposób przygotowania:

Składniki I miski ł±czymy razem, przykrywamy foli± spożywcz± i odstawiamy na noc.
To samo robimy ze składnikami II miski.

Następnego dnia łaczymy wszytskie składniki razem. Wyrabiamy około 5-7 minut.
Przykrywamy miskę foli± i odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Formujemy bochenek i wkładamy go do koszyka albo do blaszki któr± wcze¶niej posypujemy otrębami.
Odstawiamy do wyrastania na około godzinę - ciasto ma podwoić objęto¶ć.

Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do 230'C i na dno wsypujemy około szklanki kostek lodu.

Wkładamy bochenek i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy chleb 30-40 minut.
Studzimy na kratce.



Czas na nadrabianie zaległo¶ci w pieczeniu w ramach Weekendowej Piekarni. Na pocz±tek upiekłam chleb który zaproponowała Kasia która prowadzi bloga www.nazapiecku.blogspot.com... a któego autorem jest Peter Reihnart.

Chleb wyszedł smaczny choć troszkę jakby zbity - ale wydaje mi się, że to przez to iż nie lubię się zdrożdzami instant :)





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne