Chleb żytni z melas± i czarnuszk± Weekendowa Piekarnia 102Składniki: I miska: 60 g m±ki żytniej razowej 2000 170 g m±ki pszennej razowej 1850 1/2 łyżeczki soli 170 g mleka (mleka sojowego, mleka ryżowego,jogurtu) II miska: 70 g zakwasu żytniego 220 g m±ki żytniej razowej 2000 170 g wody w temperaturze pokojowej Ciasto wła¶ciwe: 60 g m±ki żytniej razowej 2000 1 łyżeczka soli 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 30 g melasy 30 g masła 2 łyżeczki czarnuszki plus składniki z obu misek |
Sposób przygotowania: Składniki I miski ł±czymy razem, przykrywamy foli± spożywcz± i odstawiamy na noc. To samo robimy ze składnikami II miski. Następnego dnia łaczymy wszytskie składniki razem. Wyrabiamy około 5-7 minut. Przykrywamy miskę foli± i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Formujemy bochenek i wkładamy go do koszyka albo do blaszki któr± wcze¶niej posypujemy otrębami. Odstawiamy do wyrastania na około godzinę - ciasto ma podwoić objęto¶ć. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do 230'C i na dno wsypujemy około szklanki kostek lodu. Wkładamy bochenek i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy chleb 30-40 minut. Studzimy na kratce. Czas na nadrabianie zaległo¶ci w pieczeniu w ramach Weekendowej Piekarni. Na pocz±tek upiekłam chleb który zaproponowała Kasia która prowadzi bloga www.nazapiecku.blogspot.com... a któego autorem jest Peter Reihnart. Chleb wyszedł smaczny choć troszkę jakby zbity - ale wydaje mi się, że to przez to iż nie lubię się zdrożdzami instant :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne