Chałka z makiemSkładniki: 330 g mąki krupczatki 670 g mąki pszennej chlebowej 55 g cukru 75 g żółtek 140 g jajek 75 g oleju 320 g wody 19 g soli 25 g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku |
Sposób przygotowania: Wszytskie składniki ciasta zagniatamy na dośc ścisłe ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny do wyrastania - po godzinie lekko odgazowujemy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części - ja robiłam to za pomocą wagi. Formujemy lekkie kule i odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczeło. Zaplatamy chałki - ja zrobiłam trzy chałki a każdą zaplotłam z trzech warkoczy. Przekładamy zaplecione chałki na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania. Nagrzewamy piekarnik do 195'C, smarujemy chałki żółtkiem wymieszanym z łyżką wody - ja zapomniałam niestety i dlatego moje chałki są blade. Pieczemy 20 minut - a po 15 minutach wyjmujemy chałki z piekarnika i smarujemy ponownie żółtkiem. Gdy zobaczyłam takie piegate chałki u Majanki która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl... musiałam je upiec. Chałki wyszły pyszne, mięciutkie i takie słodkie w wyglądzie dzięki kropeczkom z maku. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne