Chałka z makiem


Składniki:

330 g mąki krupczatki
670 g mąki pszennej chlebowej
55 g cukru
75 g żółtek
140 g jajek
75 g oleju
320 g wody
19 g soli
25 g świeżych drożdży
3 czubate łyżeczki suchego maku


Sposób przygotowania:

Wszytskie składniki ciasta zagniatamy na dośc ścisłe ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny do wyrastania - po godzinie lekko odgazowujemy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części - ja robiłam to za pomocą wagi. Formujemy lekkie kule i odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczeło.

Zaplatamy chałki - ja zrobiłam trzy chałki a każdą zaplotłam z trzech warkoczy.

Przekładamy zaplecione chałki na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.

Nagrzewamy piekarnik do 195'C, smarujemy chałki żółtkiem wymieszanym z łyżką wody - ja zapomniałam niestety i dlatego moje chałki są blade.

Pieczemy 20 minut - a po 15 minutach wyjmujemy chałki z piekarnika i smarujemy ponownie żółtkiem.



Gdy zobaczyłam takie piegate chałki u Majanki która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl... musiałam je upiec.

Chałki wyszły pyszne, mięciutkie i takie słodkie w wyglądzie dzięki kropeczkom z maku.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne