Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105


Składniki:

Zaczyn:
50 g aktywnego zakwasu żytniego
75 g letniej wody
75 g jasnej m±ki żytniej - dałam 720

Ciasto wła¶ciwe:
cały zaczyn
350 g letniej wody
350 g m±ki pszennej chlebowej
150 g m±ki żytniej razowej - dałam 2000
10 g soli morskiej
2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba - jak kto chce


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu dokładnie ł±czymy ze sob±, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.

Zaczyn mieszamy z wod± a następnie dodajemy resztę składników. Miksujemy na 2 biegu około 8 minut.
Przekładamy ciasto - które się nam lekko klei - do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie foli± i odstawiamy w temperaturze pokojowej na
2 - 2,5 godziny.

Następnie wyjujemy ciasto na lekko om±czony blat, formujemy bochenek i odstawiamy na 15 minut. Po czym ponownie rozciagamy ciasto i formujemy bochenek.

Przekładamy uformowany chleb do koszyka i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy piekarnik z kamieniem do temperatury 240'C. Gdy się nagrezje zmnijeszamy temperaturę do 200'C, przekładamy chleb, smarujemy go wod±, nacinamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy z par± przez 40-50 minut.

Po wyjęciu smarujemy wod± - gdy chcemy aby nasz chlebek miał błyszcz±c± skórkę.
Studzimy na kratce.



Czs na nadrabianie zaległosći w ramach wspólnego pieczenia w Weekendowej Piekarni.
Tym razem upiekłam chleb który zaproponowała Trufla która prowadzi bloga www.truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com.

Chleb bardzo mi smakował, jest raczej z rodzaju tych cięzkich chlebów.
Nie sprawiał mi kłopotów choć wydaje mi się,że jego mi±ższ był taki zbity.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne