Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105Składniki: Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 75 g letniej wody 75 g jasnej m±ki żytniej - dałam 720 Ciasto wła¶ciwe: cały zaczyn 350 g letniej wody 350 g m±ki pszennej chlebowej 150 g m±ki żytniej razowej - dałam 2000 10 g soli morskiej 2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba - jak kto chce |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu dokładnie ł±czymy ze sob±, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Zaczyn mieszamy z wod± a następnie dodajemy resztę składników. Miksujemy na 2 biegu około 8 minut. Przekładamy ciasto - które się nam lekko klei - do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie foli± i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 - 2,5 godziny. Następnie wyjujemy ciasto na lekko om±czony blat, formujemy bochenek i odstawiamy na 15 minut. Po czym ponownie rozciagamy ciasto i formujemy bochenek. Przekładamy uformowany chleb do koszyka i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik z kamieniem do temperatury 240'C. Gdy się nagrezje zmnijeszamy temperaturę do 200'C, przekładamy chleb, smarujemy go wod±, nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z par± przez 40-50 minut. Po wyjęciu smarujemy wod± - gdy chcemy aby nasz chlebek miał błyszcz±c± skórkę. Studzimy na kratce. Czs na nadrabianie zaległosći w ramach wspólnego pieczenia w Weekendowej Piekarni. Tym razem upiekłam chleb który zaproponowała Trufla która prowadzi bloga www.truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com. Chleb bardzo mi smakował, jest raczej z rodzaju tych cięzkich chlebów. Nie sprawiał mi kłopotów choć wydaje mi się,że jego mi±ższ był taki zbity. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne