Zupa z soczewicy i zielonego groszku


Składniki:

Zupa z soczewicy i zielonego groszku 2-3 łyżki oliwy
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 por - jego biała część
2 średnie ziemniaki - nie dałam
160 g selera
1/2 szklanki soczewicy - dałam zieloną
1/2 szklanki suchego zielonego groszku - dałam namoczony cały groszek
1,5 litra wody
1-2 liście laurowe
majeranek, tymianek - świeży lub suszony
sól, pieprz, domowa vegeta - do smaku


Sposób przygotowania:

Wieczorem zalałam suchy zielony groszek wodą i zostawiłam go na całą noc by napęczniał.

Waryzwa obieramy. Cebulę drobno kroimy to samo robimy z czosnkiem.

Marchew i seler ścieramy na tarce na dużych oczkach, pora kroimy w półplastreki a ziemniaki jak dodajemy to w kostkę.

Cebulę, czosnek i pora podsmażamy na oliwie około 8 minut. Dodajemy soczewicę i groszek.
Całość zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, tymianek i gotujemy około 20 minut.

Następnie dodajemy resztę warzyw i gotujemy około 20 minut.
Na sam koniec dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i domową vegetą.



Gdy zobaczyłam przepis na ta zupę u Bei która prowadzi bloga www.beawkuchni.com... musiałam ją zrobić.

Miałam tylko mały problem ze zdobyciem suchego zielonego groszku ale kupiłam je w delikatesach pewnej sieci ;)

Zupa wyszła przepyszna, bardzo treściwa i na pewno bedzie u nas gościła na stole bo wszytskim przypadła do gustu.

Można także ugotować tą zupę z czerwoną soczewicą ale dodajemy ją 15-20 minut przed końcem gotowania.

Można także zrobić mięsną wersję: 3 plasterki chudego boczku i 200 g pokrojonej w kostkę kiełbasy lub szybki podsmażamy, odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy poszatkowaną cebule i postępujemy jak wyżej.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne