Zupa z soczewicy i zielonego groszkuSkładniki: 2-3 łyżki oliwy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 por - jego biała część 2 średnie ziemniaki - nie dałam 160 g selera 1/2 szklanki soczewicy - dałam zieloną 1/2 szklanki suchego zielonego groszku - dałam namoczony cały groszek 1,5 litra wody 1-2 liście laurowe majeranek, tymianek - świeży lub suszony sól, pieprz, domowa vegeta - do smaku |
Sposób przygotowania: Wieczorem zalałam suchy zielony groszek wodą i zostawiłam go na całą noc by napęczniał. Waryzwa obieramy. Cebulę drobno kroimy to samo robimy z czosnkiem. Marchew i seler ścieramy na tarce na dużych oczkach, pora kroimy w półplastreki a ziemniaki jak dodajemy to w kostkę. Cebulę, czosnek i pora podsmażamy na oliwie około 8 minut. Dodajemy soczewicę i groszek. Całość zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, tymianek i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy resztę warzyw i gotujemy około 20 minut. Na sam koniec dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i domową vegetą. Gdy zobaczyłam przepis na ta zupę u Bei która prowadzi bloga www.beawkuchni.com... musiałam ją zrobić. Miałam tylko mały problem ze zdobyciem suchego zielonego groszku ale kupiłam je w delikatesach pewnej sieci ;) Zupa wyszła przepyszna, bardzo treściwa i na pewno bedzie u nas gościła na stole bo wszytskim przypadła do gustu. Można także ugotować tą zupę z czerwoną soczewicą ale dodajemy ją 15-20 minut przed końcem gotowania. Można także zrobić mięsną wersję: 3 plasterki chudego boczku i 200 g pokrojonej w kostkę kiełbasy lub szybki podsmażamy, odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy poszatkowaną cebule i postępujemy jak wyżej. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne