Chleb pszenno-żytni z całymi ziarnami żyta Piekarnia po godzinach 21


Składniki:

Zaczyn:
50 g ciepłej wody
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej razowej 2000

Namaczanka:
150 g ziaren żyta
150 g wrzącej wody
1/2 łyżki soli morskiej

Ciasto właściwe:
100 g mąki żytniej razowej 2000
200 g mąki pszennej chlebowej białej
100 g wody
1/3 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka płynnego słodu - dałam łyżeczkę w proszku
cały zaczyn minus 1 łyżka
cała namaczanka


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łaczymy, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin.

Żyto zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 12-14 godzin.
Następnego dnia doleamy 300 g wody i gotujemy ziarna na małym ogniu przez około 35 minut, aż wchłoną prawie całą wodę. Studzimy.

Wszystkie składniki ciasta chlebowego łaczymy w misce i wyrabiamy w mikserze albo na blacie lekko naoliwionym przez około 10 minut. Ciasto będzie się na początku kleiło ale w trakcie wyrabiania bedzie się stawało sprężyste.

Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 3-4 godziny.

W połowie wyrastania ciasto lekko odgazowujemy i składamy jeden raz.
A gdy podwoi objetość wykładamy je na blat, jeszcze raz składamy i formujemy okrągły bochenek.

Umieszczamy go w koszyku złączeniem do góry który to wkładamy do foliowej torebki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objetość.

Nagrzewamy kamień do pieczenia do 240'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika.
Pieczemy w tej temperaturze przez 20 minut a po 10 minutach wypuszczamy parę.

Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy chleb przez następne 20-30 minut.

Studzimy na kratce.



Gdy zobaczyłam ten chleb u Poleczki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... wiedziałam, że go upiekę. Tak się złożyło, iz ten chleb jest też propozycją w ramach wspólnego pieczenia w Piekarni po godzinach.

Gotujacy sie jęczmień przypomniał mi zapach unoszący się w domu mojej babci tylko nie mogę sobie przypomnieć co babbia robiła z takiego gotowanego zboża.

Chleb jest raczej z tych cięższych, treściwych. Bardzo nam posmakował.

Dziękuję Polciu za wspaniały przepis :)





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne