Chleb pszenno-żytni z całymi ziarnami żyta Piekarnia po godzinach 21Składniki: Zaczyn: 50 g ciepłej wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 60 g mąki żytniej razowej 2000 Namaczanka: 150 g ziaren żyta 150 g wrzącej wody 1/2 łyżki soli morskiej Ciasto właściwe: 100 g mąki żytniej razowej 2000 200 g mąki pszennej chlebowej białej 100 g wody 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka płynnego słodu - dałam łyżeczkę w proszku cały zaczyn minus 1 łyżka cała namaczanka |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu łaczymy, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin. Żyto zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 12-14 godzin. Następnego dnia doleamy 300 g wody i gotujemy ziarna na małym ogniu przez około 35 minut, aż wchłoną prawie całą wodę. Studzimy. Wszystkie składniki ciasta chlebowego łaczymy w misce i wyrabiamy w mikserze albo na blacie lekko naoliwionym przez około 10 minut. Ciasto będzie się na początku kleiło ale w trakcie wyrabiania bedzie się stawało sprężyste. Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 3-4 godziny. W połowie wyrastania ciasto lekko odgazowujemy i składamy jeden raz. A gdy podwoi objetość wykładamy je na blat, jeszcze raz składamy i formujemy okrągły bochenek. Umieszczamy go w koszyku złączeniem do góry który to wkładamy do foliowej torebki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objetość. Nagrzewamy kamień do pieczenia do 240'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze przez 20 minut a po 10 minutach wypuszczamy parę. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy chleb przez następne 20-30 minut. Studzimy na kratce. Gdy zobaczyłam ten chleb u Poleczki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... wiedziałam, że go upiekę. Tak się złożyło, iz ten chleb jest też propozycją w ramach wspólnego pieczenia w Piekarni po godzinach. Gotujacy sie jęczmień przypomniał mi zapach unoszący się w domu mojej babci tylko nie mogę sobie przypomnieć co babbia robiła z takiego gotowanego zboża. Chleb jest raczej z tych cięższych, treściwych. Bardzo nam posmakował. Dziękuję Polciu za wspaniały przepis :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne