Tabbouleh


Składniki:

Tabbouleh 20 dkg kaszki bulgur
1 pęczek natki
1 ogórek
6-8 suszonych pomidorów - latem dajemy 2 świeże pomidory
oliwa z oliwek najlepsza jaką macie
sok z cytryny
sól


Sposób przygotowania:

Kaszkę bulgur zalewamy zimną wodą, lekko solimy i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i studzimy.

Dodajemy posiekaną natkę, ogórka pokrojonego w kostkę. Ja użyłam suszone pomidory które zalałam na noc podgrzana oliwą z czosnkiem i zostawiłam by zmiękły. Następnie je pokroiłam.

Całość mieszamy i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.
Możecie także dodać świeżej mięty - wtedy taka sałatka latem bedzie wspaniale orzeźwiać.



Zdaję sobie sprawę, iż tabbuleh z suszonymi pomidorami i bez mięty nie jest takim prawdziwym ale mi osobiście bardzo smakował.

Ostatniego dnia zdążyłam dołączyć do akcji "Festiwal kuchni arabskiej" jaką prowadzi Malwinka z bloga www.filizofiasmaku.blogspot.com.

Tabbuleh w tej wersji był bardzo aromatyczny, pachnący i tak mi zasmakował, iż robiłam go już kilka razy.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne