TabboulehSkładniki: 20 dkg kaszki bulgur 1 pęczek natki 1 ogórek 6-8 suszonych pomidorów - latem dajemy 2 świeże pomidory oliwa z oliwek najlepsza jaką macie sok z cytryny sól |
Sposób przygotowania: Kaszkę bulgur zalewamy zimną wodą, lekko solimy i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy posiekaną natkę, ogórka pokrojonego w kostkę. Ja użyłam suszone pomidory które zalałam na noc podgrzana oliwą z czosnkiem i zostawiłam by zmiękły. Następnie je pokroiłam. Całość mieszamy i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą. Możecie także dodać świeżej mięty - wtedy taka sałatka latem bedzie wspaniale orzeźwiać. Zdaję sobie sprawę, iż tabbuleh z suszonymi pomidorami i bez mięty nie jest takim prawdziwym ale mi osobiście bardzo smakował. Ostatniego dnia zdążyłam dołączyć do akcji "Festiwal kuchni arabskiej" jaką prowadzi Malwinka z bloga www.filizofiasmaku.blogspot.com. Tabbuleh w tej wersji był bardzo aromatyczny, pachnący i tak mi zasmakował, iż robiłam go już kilka razy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne