Serowe p±czki na Tłusty CzwartekSkładniki: 1,5 szklanki m±ki krupczatki - dałam w sumie około 2,5 szklanki 300 g półtłustego twarogu 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 60 g masła 30 g ¶wieżych drożdzy 2 całe jajka 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy łyżka soku z pomarańczy - dałam łyżkę esenscji pomarańczowej sól tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania |
Sposób przygotowania: Drożdze ucieramy z łyżeczk± cukru, 2-3 łyżkami m±ki, dokładnie mieszamy z lekko ciepłym mlekiem, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Twaróg dwukrotnie mielimy. Masło ucieramy z cukrem na puch i cały czas ucieraj±c, stopniowo dodajemy żółtka i jajka a następnie zmielony ser. Do utartej masy dodajemy otart± skórkę z pomarańczy, przesian± m±kę, rozczyn, sok i sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia - u mnie trwało to około godzinę. Z ciasta dobrze om±czonymi rękoma formujemy kule, układamy na posypanej m±k± stolnicy, przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrosnięcia. Smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu, os±czamy i posypujemy cukrem pudrem. Powiem Wam to moje pierwsze p±czki jakie sama w życiu zrobiłam :) Jestem z tego powdu bardzo dumna bo p±czki s± przepyszne, leciutkie. Wcale nie czuć w nich sera, s± trochę inne w smaku od tych tradycyjnych. Skorzystałam z przepisu który podała w swojej ksi±żce " Polskie tradycje ¶wi±teczne" Pani Hanna Szymanderska. Posypałam je zmielonym cukrem różanym - nie muszę chyba mówić jak pięknie pachn± :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne