Serowe p±czki na Tłusty Czwartek


Składniki:

1,5 szklanki m±ki krupczatki - dałam w sumie około 2,5 szklanki
300 g półtłustego twarogu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
60 g masła
30 g ¶wieżych drożdzy
2 całe jajka
2 żółtka
otarta skórka z 1 pomarańczy
łyżka soku z pomarańczy - dałam łyżkę esenscji pomarańczowej
sól
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Drożdze ucieramy z łyżeczk± cukru, 2-3 łyżkami m±ki, dokładnie mieszamy z lekko ciepłym mlekiem, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia.

Twaróg dwukrotnie mielimy.
Masło ucieramy z cukrem na puch i cały czas ucieraj±c, stopniowo dodajemy żółtka i jajka a następnie zmielony ser.

Do utartej masy dodajemy otart± skórkę z pomarańczy, przesian± m±kę, rozczyn, sok i sól.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia - u mnie trwało to około godzinę.

Z ciasta dobrze om±czonymi rękoma formujemy kule, układamy na posypanej m±k± stolnicy, przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrosnięcia.

Smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu, os±czamy i posypujemy cukrem pudrem.



Powiem Wam to moje pierwsze p±czki jakie sama w życiu zrobiłam :) Jestem z tego powdu bardzo dumna bo p±czki s± przepyszne, leciutkie. Wcale nie czuć w nich sera, s± trochę inne w smaku od tych tradycyjnych.

Skorzystałam z przepisu który podała w swojej ksi±żce " Polskie tradycje ¶wi±teczne" Pani Hanna Szymanderska.

Posypałam je zmielonym cukrem różanym - nie muszę chyba mówić jak pięknie pachn± :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne