Farmhouse loaf Weekendowa Piekarnia 106Składniki: 500 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdzy 300 ml letniej wody 2 łyżeczki drobnej soli morskiej 1 łyżeczka drobnego cukru |
Sposób przygotowania: W miseczce rozcieramy drożdże z cukerm i 2 łyżkami wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdzy i odstawiamy na chwilę by się spieniły. W misce łączymy mąkę oraz sól i wlewamy rozczyn drożdzowy oraz pozostałą wodę. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę którą wkładamy do naoliwionej miski. Odstawiamy przykryte na około 45 minut by podwoiło objętość. Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt i zawijając nadajemy mu kształt bochenka który wkładamy do naoliwionej blaszki. Wkładamy ją do foliowego woreczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220'C. Chleb lekko posypujemy mąką z góry, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni była A.Grey która prowadzi bloga www.awyrlwyd.blogspot.com. Zaproponowała szybki drożdzowy chlebek który świetnie się sprawdza w awaryjnych sytuacjach gdy np. zapomnieliśmy dokarmić zakwas jak to było w moim przypadku :) Chlebek jest bezproblemowy, ładnie się wyrabia i bardzo dobrze wspólpracuje przy formowaniu. Piekłam go już parę razy tak nam posmakował. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne