Farmhouse loaf Weekendowa Piekarnia 106


Składniki:

Farmhouse loaf Weekendowa Piekarnia 106 500 g mąki chlebowej
15 g świeżych drożdzy
300 ml letniej wody
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 łyżeczka drobnego cukru


Sposób przygotowania:

W miseczce rozcieramy drożdże z cukerm i 2 łyżkami wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdzy i odstawiamy na chwilę by się spieniły.

W misce łączymy mąkę oraz sól i wlewamy rozczyn drożdzowy oraz pozostałą wodę.
Mieszamy całość drewnianą łyżką.

Następnie zagniatamy ciasto około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę którą wkładamy do naoliwionej miski.

Odstawiamy przykryte na około 45 minut by podwoiło objętość.
Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto.

Formujemy prostokąt i zawijając nadajemy mu kształt bochenka który wkładamy do naoliwionej blaszki.
Wkładamy ją do foliowego woreczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 220'C.
Chleb lekko posypujemy mąką z góry, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Studzimy na kratce.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni była A.Grey która prowadzi bloga www.awyrlwyd.blogspot.com.

Zaproponowała szybki drożdzowy chlebek który świetnie się sprawdza w awaryjnych sytuacjach gdy np. zapomnieliśmy dokarmić zakwas jak to było w moim przypadku :)

Chlebek jest bezproblemowy, ładnie się wyrabia i bardzo dobrze wspólpracuje przy formowaniu.

Piekłam go już parę razy tak nam posmakował.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne