Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym na Dzień MężczyznySkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 300 g 1 łyżka masła Marynata: 2 łyżki ostrej musztardy 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka majeranku troche ostrej papryki lub pasty harissa |
Sposób przygotowania: Wszytkie składniki marynaty dokładnie łączymy. Polędwiczkę kroimy w plastry grubości około 1 cm i lekko rozpłaszczamy rękoma. Dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy bo w miarę równomiernie pokryła mięso. Odstawiamy na kilka godzin - ja najczęściej wstawiam je przykryte na noc do lodówki. Smażymy polędwiczki na odrobinie oliwy. Gdy obrucimy na drugą stronę to dodajemy pozostały sos z miseczki i łyżkę masła - wystarczy smażenie 2-3 minuty z każdej strony. Przepis na takie polędwiczki znalazłam w internecie na stronie www.kuchnia.o2.pl. Robiłam je już kilka razy - powiem Wam gdy pierwszy raz je robiłam jakoś tak lekko sceptycznie podchodziłam do nich. Nie mogłam sobie wyobrazić smaku tych polędwiczek. Mięso jest przepyszne, słodycz jest wyważona ostrą musztardą i ziołami. Podałam je z puree ziemniaczanym. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne