Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym na Dzień Mężczyzny


Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 300 g
1 łyżka masła

Marynata:
2 łyżki ostrej musztardy
1-2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka majeranku
troche ostrej papryki lub pasty harissa


Sposób przygotowania:

Wszytkie składniki marynaty dokładnie łączymy.

Polędwiczkę kroimy w plastry grubości około 1 cm i lekko rozpłaszczamy rękoma.
Dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy bo w miarę równomiernie pokryła mięso.

Odstawiamy na kilka godzin - ja najczęściej wstawiam je przykryte na noc do lodówki.

Smażymy polędwiczki na odrobinie oliwy. Gdy obrucimy na drugą stronę to dodajemy pozostały sos z miseczki i łyżkę masła - wystarczy smażenie 2-3 minuty z każdej strony.



Przepis na takie polędwiczki znalazłam w internecie na stronie www.kuchnia.o2.pl.

Robiłam je już kilka razy - powiem Wam gdy pierwszy raz je robiłam jakoś tak lekko sceptycznie podchodziłam do nich. Nie mogłam sobie wyobrazić smaku tych polędwiczek.

Mięso jest przepyszne, słodycz jest wyważona ostrą musztardą i ziołami.
Podałam je z puree ziemniaczanym.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne