Bułki otrębowe - jak grahamkiSkładniki: ![]() 50 g otrębów - dałam owsiane i pszenne 20 g oleju roślinnego 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 g wody w temperaturze pokojowej |
Sposób przygotowania: Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie, nie za twarde ciasto. Formujemy je w kulę, smarujemy lekko olejem i odstawiamy na około godzinę by podwoiło objętość. Wrośnięte ciasto dzielimy na osiem porcji z których formujemy bułeczki które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-60 minut do wyrastania - bułki mocno urosną. Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Wyrośnięte bułki wkładamy do piekarnika i spryskujemy jego ścianki wodą ze spryskiwacza lub wrzucamy na jego dno około 1/2 szklanki kostek lodu. Bułeczki pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy kolejne 5-10 minut. Studzimy na kratce. Przepis na te bułeczki podała Liska na swoim blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Wiedziałam, że je upiekę i tak też się stało. Ciasto na bułeczki nie sprawiało mi żadnych kłopotów - badzo dobrze wyrastało i dało się formować. Bułki są bardzo smaczne, najlepsze tego samego dnia ale i nastepnego niczego im nie brakowało. Mi osobiście najbardziej smakowały z białym serem i dżemem truskawkowym z miętą. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne