Bułki otrębowe - jak grahamki


Składniki:

300 g mąki pszennej
50 g otrębów - dałam owsiane i pszenne
20 g oleju roślinnego
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
190 g wody w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania:

Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie, nie za twarde ciasto. Formujemy je w kulę, smarujemy lekko olejem i odstawiamy na około godzinę by podwoiło objętość.

Wrośnięte ciasto dzielimy na osiem porcji z których formujemy bułeczki które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-60 minut do wyrastania - bułki mocno urosną.


Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Wyrośnięte bułki wkładamy do piekarnika i spryskujemy jego ścianki wodą ze spryskiwacza lub wrzucamy na jego dno około 1/2 szklanki kostek lodu.

Bułeczki pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy kolejne 5-10 minut.
Studzimy na kratce.



Przepis na te bułeczki podała Liska na swoim blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Wiedziałam, że je upiekę i tak też się stało. Ciasto na bułeczki nie sprawiało mi żadnych kłopotów - badzo dobrze wyrastało i dało się formować.

Bułki są bardzo smaczne, najlepsze tego samego dnia ale i nastepnego niczego im nie brakowało.

Mi osobiście najbardziej smakowały z białym serem i dżemem truskawkowym z miętą.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne