Ocet figowo-miodowySkładniki: 1 litr białego octu winnego 6% 250 g miękkich suszonych fig 75 g płynnego miodu 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu |
Sposób przygotowania: Do dużego słoja - około 2 litrowego - wrzucamy drobno posiekane figi, dodajemy miód, tymianek i biały pieprz. Zalewamy octem. Całość zakręcamy i mocno trzęsiemy. Ocet umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu i zostawiamy na 4 dni. Ja ocet trzymałam w lodówce. Zawartość słoika przelewamy przez gazę do buteleczek - które wcześniej wyparzamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Po wstawieniu przepisów na chleby nadszedł czas na odmianę - bo jeszcze sobie pomyślicie, że tylko piekę chleby. Zrobiłam ocet figowo-miodowy. Przepis na ten ocet zobaczyłam w książce "Nigella świątecznie" i musiałam go zrobić. Podczas przygotowania nie wygląda zbyt zachęcająco ;) więc nie zaglądajcie do niego :) Ocet pachnie rewelacyjnie, smakuje wręcz wybornie jest lekko słodki ale nie za bardzo. Sałatki z nim są doskonałe. Polecam Wam zrobienie tego octu bo przygotowanie składników zajmuje dosłownie 5 minut a efekt jest tego wart. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne