Ocet figowo-miodowy


Składniki:

Ocet figowo-miodowy 1 litr białego octu winnego 6%
250 g miękkich suszonych fig
75 g płynnego miodu
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka ziaren białego pieprzu


Sposób przygotowania:

Do dużego słoja - około 2 litrowego - wrzucamy drobno posiekane figi, dodajemy miód, tymianek i biały pieprz.
Zalewamy octem.

Całość zakręcamy i mocno trzęsiemy.
Ocet umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu i zostawiamy na 4 dni.
Ja ocet trzymałam w lodówce.

Zawartość słoika przelewamy przez gazę do buteleczek - które wcześniej wyparzamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.



Po wstawieniu przepisów na chleby nadszedł czas na odmianę - bo jeszcze sobie pomyślicie, że tylko piekę chleby.

Zrobiłam ocet figowo-miodowy.
Przepis na ten ocet zobaczyłam w książce "Nigella świątecznie" i musiałam go zrobić.

Podczas przygotowania nie wygląda zbyt zachęcająco ;) więc nie zaglądajcie do niego :)

Ocet pachnie rewelacyjnie, smakuje wręcz wybornie jest lekko słodki ale nie za bardzo. Sałatki z nim są doskonałe.

Polecam Wam zrobienie tego octu bo przygotowanie składników zajmuje dosłownie 5 minut a efekt jest tego wart.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne