FalafelSkładniki: 60 dkg ciecierzycy 2 listki laurowe 1 pęczek natki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 10 dkg zieren sezamu olej |
Sposób przygotowania: Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie a następnego dnia gotujemy do miękkości razem z listkiem laurowym. Ja wodę w której się moczyła ciecierzyca wylałam i gotowałam w świeżej wodzie. Wszystkie składniki masy - oprócz oliwy i sezamu - miksujemy w blenderze, dodając około 4 łyżek wody i na końcu sodę. Z masy formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w sezamie. Smażymy na oleju - ja nie smażyłam w głebokim tłuszczy gdyż pierwszą partię tak usmażyłam i mi nie smakowała. Kulki smażymy z każdej strony, podajemy z zieloną sałatą. Do zrobienia falafel przymierzałam się od dawna. w końcu nadszedł ten czas i zrobiłam. Skorzystałam z przepisu który jest w książeczce "Tadżin i kebab" - to dodatek do Poradnika Domowego. Mi osobiście bardzo smakowały te małe kuleczki - podałam je na mixie sałat który lekko skropiłam olejem carotino. Falafel zgłaszam do akcji "Zielono mi...znów" którą organizuje Pinkcake z bloga www.pinkcake.blox.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne