Falafel


Składniki:

Falafel 60 dkg ciecierzycy
2 listki laurowe
1 pęczek natki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dkg zieren sezamu
olej


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie a następnego dnia gotujemy do miękkości razem z listkiem laurowym.
Ja wodę w której się moczyła ciecierzyca wylałam i gotowałam w świeżej wodzie.

Wszystkie składniki masy - oprócz oliwy i sezamu - miksujemy w blenderze, dodając około 4 łyżek wody i na końcu sodę.

Z masy formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w sezamie.
Smażymy na oleju - ja nie smażyłam w głebokim tłuszczy gdyż pierwszą partię tak usmażyłam i mi nie smakowała.

Kulki smażymy z każdej strony, podajemy z zieloną sałatą.



Do zrobienia falafel przymierzałam się od dawna. w końcu nadszedł ten czas i zrobiłam.

Skorzystałam z przepisu który jest w książeczce "Tadżin i kebab" - to dodatek do Poradnika Domowego.

Mi osobiście bardzo smakowały te małe kuleczki - podałam je na mixie sałat który lekko skropiłam olejem carotino.

Falafel zgłaszam do akcji "Zielono mi...znów" którą organizuje Pinkcake z bloga www.pinkcake.blox.pl.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne