Kotleciki z młodym szpinakiem i sosem serowym


Składniki:

Kotleciki
60 dkg mięsa mielonego z łopatki
10 dkg młodego szpinaku baby
1 jajko
1 sucha bułka namoczona w mleku
sól morska
pieprz ziołowy
1 łyżeczka tymianku
świeżo starta gałka muszkatołowa
bułka tarta

Sos serowy
100 ml kremówki
150 ml mleka
3 trójkątciki serka topionego - dałam śmietankowy i 2 ziołowe
2 plastry sera żółtego
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól i pieprz ziołowy do smaku



Sposób przygotowania:

W misce wyrabiamy razem mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, posiekany szpinak na jednolitą masę.

Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy z każdej strony na złoto.

W garnuszku łączymy śmietankę z mlekiem, dodajemy wszystkie sery i gotujemy cały czas mieszając aż do rozpusczenia się serów.
Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wkładamy kotleciki i chwilę razem gotujemy.
Podajemy z ziemiankami z wody.



Moja rodzina bardzo lubi szpinak i to w każdej postaci. Dawno nie jedliśmy szpinaku więc postanowiłam dodać go do mięsa mielonego i zrobić takie małe kotleciki.

Kotelciki robi się szybko, są pyszne a sos serowy z gałką muszkatołową idealnie do nich pasuje.

Kotleciki z młodym szpinakiem i sosem serowym zgłaszam do akcji "Zielono mi...znów" którą organizuje Pinkcake prowadząca bloga www.pinkcake.blox.pl...





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne