Kotleciki z młodym szpinakiem i sosem serowymSkładniki: Kotleciki 60 dkg mięsa mielonego z łopatki 10 dkg młodego szpinaku baby 1 jajko 1 sucha bułka namoczona w mleku sól morska pieprz ziołowy 1 łyżeczka tymianku świeżo starta gałka muszkatołowa bułka tarta Sos serowy 100 ml kremówki 150 ml mleka 3 trójkątciki serka topionego - dałam śmietankowy i 2 ziołowe 2 plastry sera żółtego świeżo starta gałka muszkatołowa sól i pieprz ziołowy do smaku |
Sposób przygotowania: W misce wyrabiamy razem mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, posiekany szpinak na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto. W garnuszku łączymy śmietankę z mlekiem, dodajemy wszystkie sery i gotujemy cały czas mieszając aż do rozpusczenia się serów. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wkładamy kotleciki i chwilę razem gotujemy. Podajemy z ziemiankami z wody. Moja rodzina bardzo lubi szpinak i to w każdej postaci. Dawno nie jedliśmy szpinaku więc postanowiłam dodać go do mięsa mielonego i zrobić takie małe kotleciki. Kotelciki robi się szybko, są pyszne a sos serowy z gałką muszkatołową idealnie do nich pasuje. Kotleciki z młodym szpinakiem i sosem serowym zgłaszam do akcji "Zielono mi...znów" którą organizuje Pinkcake prowadząca bloga www.pinkcake.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne