Chleb tostowySkładniki: 20 g ¶wieżych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka golden syrup - można zast±pić miodem 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 60 g semoliny drobno mielonej - nie miałam więc dałam m±kę pszenn± chlebow± 350 g m±ki pszennej |
Sposób przygotowania: Drożdze kruszymy do miseczki, dodajemy miód, golden syrup, wodę, oliwę i sól. Wsypujemy m±kę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Możecie także wyrobić ciasto mikserem z końcówk± w formie haka. Przekładamy do miski, przykrywamy foli± i odstawiamy na 40 minu by ciasto wyrosło. Keksówkę o długo¶ci 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułk± tart± albo makiem albo otrębami. Przekładamy ciasto - ja je zwijam. Można wierzch posypać płatkami soli. Odstawiamy do ponownego wyrastania na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200'C, wstawiamy chleb i pieczemy 30-35 minut. Przepis na chleb tostowy pochodzi od Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Ciasto nie sprawia wacle kłopotu ani podczas wyrabiania ani formowania. Chleb jest bardzo smaczny i taki pełny nie jak te chleby tostowe ze sklepu. Mi osobi¶cie najbardziej smakuje podpieczony w tosterze. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne