Chleb tostowy


Składniki:

Chleb tostowy 20 g ¶wieżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka golden syrup - można zast±pić miodem
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
60 g semoliny drobno mielonej - nie miałam więc dałam m±kę pszenn± chlebow±
350 g m±ki pszennej


Sposób przygotowania:

Drożdze kruszymy do miseczki, dodajemy miód, golden syrup, wodę, oliwę i sól.
Wsypujemy m±kę i zagniatamy ciasto.

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Możecie także wyrobić ciasto mikserem z końcówk± w formie haka.

Przekładamy do miski, przykrywamy foli± i odstawiamy na 40 minu by ciasto wyrosło.

Keksówkę o długo¶ci 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułk± tart± albo makiem albo otrębami.

Przekładamy ciasto - ja je zwijam. Można wierzch posypać płatkami soli. Odstawiamy do ponownego wyrastania na 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C, wstawiamy chleb i pieczemy 30-35 minut.



Przepis na chleb tostowy pochodzi od Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Ciasto nie sprawia wacle kłopotu ani podczas wyrabiania ani formowania.

Chleb jest bardzo smaczny i taki pełny nie jak te chleby tostowe ze sklepu.
Mi osobi¶cie najbardziej smakuje podpieczony w tosterze.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne