Chleb mieszany pszenno-żytni Weekendowa Piekarnia 110


Składniki:

300 g maki pszennej typ 550
200 g maki żytniej typ 997- dałam 50 g m±ki m±ki żytniej typ 2000 i 150 g m±ki żytniej typ 720
1 łyżka soli
200 ml wrz±tku
1/2 paczki suszonych drożdzy - dałam 10 g ¶wieżych
1/2 łyżeczki cukru
50 ml letniej wody
150 g zakwasu żytniego o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka oleju

Glazura:
100 ml wody
1/2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

W misce ł±czymy oba rodzaje m±k - u mnie trzy rodzaje - sól oraz cukier.
Wlewamy powoli wrz±tek całyczas mieszaj±c. Studzimy.

Drożdze rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do m±ki, dodajemy także zakwas.
Ręcznie wyrabiamy ciasto około 10-15 minut.

Przekładamy ciasto do naoliwionej miski. Przykrywamy foli± spożywcz± i odastawiamy na co najmniej 12 godzin.

Następnie ponownie zagniatamy ciasto chlebowe przez około 10 minut. Można dodać odrobinę m±ki gdyby się kleiło.

Formujemy kulę i przekładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

Krótko zagniatamy i formujemy okr±gły bochenek, kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyro¶nięcia na godzinę.

Piekarnik nagrezwamy do 250'C. Wstawiamy do niego pojemnik wypełniony wod±.

Wkładamy bochenek który wygładzamy wilgotnymi rękami. Pieczemy na ¶rodkowej półce piekarnika przez 10 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia smarujemy bochenek krochmalem z m±ki ziemniaczanej i wody - nada on bochenkowi ładnego połysku.



Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni była Ela która prowadzi bloga www.zkartoflanegopola.blox.pl.

Ostatnio nie wyrabiam się totalnie z czasem i choc piekę w miarę na bież±co to już z wstawieniem zawsze ejstem spóĽniona. Przepraszam Was za to :)

Chleb upiekłam z połowy porcji i nie wiem dlaczego ale podczas pieczenia ¶licznie na około mi pękł.
Bardzo nam smakował i piekł±m go już dwa razy i za każdym razem tak samo pękał.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne