Chleb mieszany pszenno-żytni Weekendowa Piekarnia 110Składniki: 300 g maki pszennej typ 550 200 g maki żytniej typ 997- dałam 50 g m±ki m±ki żytniej typ 2000 i 150 g m±ki żytniej typ 720 1 łyżka soli 200 ml wrz±tku 1/2 paczki suszonych drożdzy - dałam 10 g ¶wieżych 1/2 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody 150 g zakwasu żytniego o temperaturze pokojowej 1 łyżeczka oleju Glazura: 100 ml wody 1/2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej |
Sposób przygotowania: W misce ł±czymy oba rodzaje m±k - u mnie trzy rodzaje - sól oraz cukier. Wlewamy powoli wrz±tek całyczas mieszaj±c. Studzimy. Drożdze rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do m±ki, dodajemy także zakwas. Ręcznie wyrabiamy ciasto około 10-15 minut. Przekładamy ciasto do naoliwionej miski. Przykrywamy foli± spożywcz± i odastawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie ponownie zagniatamy ciasto chlebowe przez około 10 minut. Można dodać odrobinę m±ki gdyby się kleiło. Formujemy kulę i przekładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Krótko zagniatamy i formujemy okr±gły bochenek, kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyro¶nięcia na godzinę. Piekarnik nagrezwamy do 250'C. Wstawiamy do niego pojemnik wypełniony wod±. Wkładamy bochenek który wygładzamy wilgotnymi rękami. Pieczemy na ¶rodkowej półce piekarnika przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia smarujemy bochenek krochmalem z m±ki ziemniaczanej i wody - nada on bochenkowi ładnego połysku. Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni była Ela która prowadzi bloga www.zkartoflanegopola.blox.pl. Ostatnio nie wyrabiam się totalnie z czasem i choc piekę w miarę na bież±co to już z wstawieniem zawsze ejstem spóĽniona. Przepraszam Was za to :) Chleb upiekłam z połowy porcji i nie wiem dlaczego ale podczas pieczenia ¶licznie na około mi pękł. Bardzo nam smakował i piekł±m go już dwa razy i za każdym razem tak samo pękał. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne