Razowy żytni chleb na zakwasieSkładniki: Zaczyn: 250 ml wody 150 g łamanego żyta 100 g ziaren słonecznika 25 g siemiania lnianego 100 g aktywnego zakwasu żytniego (najlepiej dokarmionego dzień wcześniej) 15 g soli 10 g świeżych drożdży 240 ml wody 2-3 łyżki melasy lub miodu 320 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu łączymy razem i zostawiamy na noc w tempertaurze pokojowej. Drożdze rozpuszczamy w wodzie a następnie łączymy dokłądnie z rozczynem i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Dwie keksówki o pojemnośći około 1,5 litra wypełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut (czasami może to byc krócej) Piekarnik nagrzewamy do 210'C. Wstawiamy chleb i pieczemy 10 minut. Następnie zmiejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy około 25-35 minut. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Wstawić bochenki, po ok. 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 st C i dopiekać ok. 25-35 minut. Studzimy na kuchennej kratce po wyjęciu z formy. Gdy tylko zobaczyłam u Liski z bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... przepis na ten chleb musiałam go upiec. Chleb jest raczej z rodzaju wilgotnych ale jest przepyszny. Mi osobiście najbardziej smakował z białym serem z chutneyem z rabarbaru. Lisko dziękuję za wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne