Razowy żytni chleb na zakwasie


Składniki:

Zaczyn:
250 ml wody
150 g łamanego żyta
100 g ziaren słonecznika
25 g siemiania lnianego
100 g aktywnego zakwasu żytniego (najlepiej dokarmionego dzień wcześniej)
15 g soli

10 g świeżych drożdży
240 ml wody
2-3 łyżki melasy lub miodu
320 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu łączymy razem i zostawiamy na noc w tempertaurze pokojowej.

Drożdze rozpuszczamy w wodzie a następnie łączymy dokłądnie z rozczynem i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Dwie keksówki o pojemnośći około 1,5 litra wypełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut (czasami może to byc krócej)

Piekarnik nagrzewamy do 210'C. Wstawiamy chleb i pieczemy 10 minut. Następnie zmiejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy około 25-35 minut.

Piekarnik nagrzać do 210 st C.
Wstawić bochenki, po ok. 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 st C i dopiekać ok. 25-35 minut.

Studzimy na kuchennej kratce po wyjęciu z formy.



Gdy tylko zobaczyłam u Liski z bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... przepis na ten chleb musiałam go upiec.

Chleb jest raczej z rodzaju wilgotnych ale jest przepyszny.

Mi osobiście najbardziej smakował z białym serem z chutneyem z rabarbaru.

Lisko dziękuję za wspaniały przepis.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne