Chleb wiejski z Genzano (pane casaressio di Genzano) - Weekendowa Piekarnia 111Składniki: Zakwas (biga naturale) 24 g starter płynny lub gęsty - dałam zakwas 100% hydracji 120 g wody 171 g mąki chlebowej wysokoglutenowej Ciasto właściwe: 315 g zakwas 342 g wody 428 g mąki wysokoglutenowej 5-6 g świeżych droższy 12 g soli 1/2 szklanki otrębów |
Sposób przygotowania: Łączmy zakwas z wodą, dodajemy mąkę. Trochę wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia łaczymy wszystkie składniki dodając tylko 280 g wody - pozostałe 62 g dodamy później. Ja wyrabiałam chleb metoda britnera dobre 13 minut. Teraz po łyżce dodajemy pozostałą wodę - wyrabiając dobrze ciasto za każdym razem. Całe wyrabianie powinno zająć około 15-18 minut. Odkładamy przykryte na trzy godziny w temperaturze pokojowej - w połowie wyrastania składamy w misce. Powinno mieć dużo bąbli, być dobrze wyrośnięte. Z ciasta formujemy okrągły bochenek, który przekładamy na ściereczkę wysypaną otrębami a następnie wkładamy do koszyka. Odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej - u mnie wyrastał 1,5 godziny. Możecie podsypać otrębami by chleb się nie kleił do ściereczki. Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 260'C - u mnie 245'C. Ja wstawiam na blaszce pod kamieniem naczynię z wodą. Przekładamy bochenek bezpośrdenio na kamień - ja tak robię bo mi jest wygodnie. Psikam parę razy zraszaczem do kwiatków. Zmiejszamy temperaturę do 240'C i pieczemy 10 minut. Po tym czasie obracamy bochenek o 180'C - obniżamy stopniowo temperaturę do 220'C i dopiekamy 20 minut. Ma mieć mocno spaloną skórkę - niestety mój piekarnik nie potrafi spalić skórki :) Studzimy na kratce kuchennej dwie godziny. Gospodarzem tego wydania WP jest Szkutnik prowadzący bloga www.elkomendasz.blogspot.com... który zaproponował dwa chleby z Genzano które nie są zbyt często pieczone. Ja postanowiłam upiec obie wersje - właśnie teraz wyrasta ta zdrowsza wersja :) Ciasto wyrabiałam łapkami i nie powiem namęczyłam się trochę ale warto bo raz mięśnie pracowały a dwa smak chleba mi to wynagrodził. Chleb jest moim faworytem jeżeli chodzi o smak - jest rewelacyjny. Będę go piekła bo bardzo nam posmakował. Dziękuję Szkutniku za wspaniałe propozycje :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne