Pełnoziarnisty z Genzano (Pane lariano) - Weekendowa Piekarnia 111Składniki: Zakwas (biga naturale) 24 g starter płynny lub gęsty - dałam zakwas 100% hydracji 120 g wody 171 g mąki chlebowej wysokoglutenowej Ciasto właściwe: 315 g zakwas 342 g wody 428 g mąki pszennej 1100 - dałam pół na pół mąkę pszenną 1850 i pszenną 550 5-6 g świeżych droższy 12 g soli 1/2 szklanki otrębów |
Sposób przygotowania: Łączmy zakwas z wodą, dodajemy mąkę. Trochę wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia łaczymy wszystkie składniki dodając tylko 280 g wody - pozostałe 62 g dodamy później. Ja wyrabiałam chleb metoda britnera dobre 13 minut. Teraz po łyżce dodajemy pozostałą wodę - wyrabiając dobrze ciasto za każdym razem. Całe wyrabianie powinno zająć około 15-18 minut. Odkładamy przykryte na trzy godziny w temperaturze pokojowej - w połowie wyrastania składamy w misce. Powinno mieć dużo bąbli, być dobrze wyrośnięte. Z ciasta formujemy okrągły bochenek - tym razem formowałam nieco inaczej, posypałam otrebami stolnicę a nie ściereczkę. I tym sposobem uniknęłam śmiecenia w kuchni. Przekładamy bochenek na ściereczkę a nastepnie wkładamy do koszyka. Odstawiamy do wyrastania na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej. Możecie podsypać otrębami by chleb się nie kleił do ściereczki. Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 260'C - u mnie 245'C. Ja wstawiam na blaszce pod kamieniem naczynię z wodą. Przekładamy bochenek bezpośrdenio na kamień - ja tak robię bo mi jest wygodnie. Psikam parę razy zraszaczem do kwiatków. Zmiejszamy temperaturę do 240'C i pieczemy 10 minut. Po tym czasie obracamy bochenek o 180'C - obniżamy stopniowo temperaturę do 220'C i dopiekamy 20 minut. Ma mieć mocno spaloną skórkę - niestety mój piekarnik nie potrafi spalić skórki :) Studzimy na kratce kuchennej dwie godziny. Jak pisałam wczoraj zrobiłam obie propozycje Szkutnika - dzisiaj preznetuję swój wypiek pełnoziarnisty. Chleb jest przepyszny :) o czym świadczy fakt iż muszę jutro piec go ponownie. Jeszcze raz bardzo dziękuję za wspaniałe propozycję Szkutniku i chylę czoła :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne